Oktatás

2 órája

Két tiszazugi intézmény diákjait érintette az átszervezés

Számítani lehetett rá, mégis többen remélték, hogy elkerülhető lesz. Szeptember elsejével az iskolabezárás Tiszasast és Szelevényt is elérte. A kisdiákok a szomszédos Cserkeszőlőre járnak át.

Pakainé Pusztai Nóra

– Az iskolabezárás nagyon rosszul érintett mindannyiónkat, a gyerekeket és szülőket egyaránt – mondta egy tiszasasi édesanya. Kiemelte ugyanakkor, hogy az utóbbi néhány évben számítani lehetett erre a döntésre. 

iskolabezárás Tiszasas
Iskolabezárás mellett döntött a Szolnoki Tankerületi Központ, a tiszasasi tagintézmény üresen áll
Forrás: Google Térkép

– Az, hogy eddig eljutottunk, egy olyan folyamat végeredménye volt, ami a tiszasasi és cserkeszőlői iskola társulásával indult meg. Az iskola fennmaradása érdekében próbálták akkoriban a legkedvezőbb döntést meghozni – tekintett vissza.
A szomszédos és környékbeli települések közül hosszú huzavona és tárgyalássorozatok után az a döntés született, hogy a Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskola tagintézménye lett a tiszasasi és a szelevényi.

  • Az első években a 7-8. osztályoknak kellett Cserkeszőlőbe buszozni minden nap
  • később az egész felső tagozatnak
  • az előző tanévben már a negyedik osztálynak is
  • az idei tanévtől pedig teljesen megszűnt az oktatás.

Hosszú út vezetett ehhez a döntéshez

– Sajnos már a minimum létszámnak sem feleltünk meg. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy több család időközben elköltözött, akik itt élnek, azok közül pedig viszonylag sokan döntöttek úgy különböző okok miatt, hogy sem a tiszasasi, sem a cserkeszőlői iskola nem felel meg gyermeküknek, ezért máshová íratták be őket, ezzel is rontva az esélyeket a minimális létszám megtartàsára – fejtette ki. 

Hozzátette: nagy lehetőségnek tartja, ha egy Tiszasas méretű településnek bölcsődéje, óvodája és iskolája is van. 
Véleménye szerint a vidékfejlesztés egyik alappillére az egészségügyi infrastruktúra mellett az oktatási nevelési intézmények jelenléte, ez az egyik megtartó, összetartó ereje egy településnek.

Jelenleg a nagy iskolaépület és a hozzátartozó hatalmas sportcsarnok üresen áll, és várja, hogy az enyészeté legyen

 – vélekednek a lakosok. 
A gyerekek közül egyébként a legkisebbek is könnyen beleszoktak a reggeli és délutáni buszozásba, sőt a tapasztalatok szerint a beilleszkedés sem okozott nagy fennakadásokat. A különprogramokat összefogással oldják meg a szülők. 

A szülők a megoldásra törekednek

– Minden megoldható, mindent megszokunk egy idő után, de az szerintem akkor is nonszensz, hogy itt áll az iskolánk sok évtizede vagy talán 1-2 évszázada is, átvészelt nehéz időket, háborúkat, de most magára hagytuk, mert olyan akadály került az útba, aminek az elhárítására jelenleg nincs lehetőség – bosszankodott az édesanya. 
Korábban már harcoltak azért, hogy a gyerekek Tiszasason és Szelevényen maradhassanak, akkor a fűtési költségek csökkentése miatt jött szóba az iskolabezárás. Összefogással két évvel ezelőtt elkerülték ezt, most viszont nem volt lehetőségük elodázni a döntést.

Busszal biztosítják a gyermekek utaztatását

Az iskolabezárás tényével kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Szolnoki Tankerületi Központot. A döntést a folyamatosan csökkenő gyermeklétszámmal indokolták
– Az első osztályok indításához szükséges törvényi minimum szintet nem érték el a szülők által beíratott gyermekek száma, ezért a tagintézményekben tanuló gyerekek Szelevény esetében 16, Tiszasas esetében 19 fő szeptembertől a székhelyintézményben, azaz a Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskolában tanul – részletezték válaszukban.

A Szolnoki Tankerületi Központ egyrészről saját busszal biztosítja a gyerekek iskolába szállítását, emellett egyeztettek a Volánbusszal és autóbuszjáratot is igényeltek részükre.

– Minden gyermeknek tudjuk biztosítani a megfelelő oktatást-nevelést, a Szolnoki Tankerületi Központ ennek rendeli alá minden döntését – nyilatkozták.

Mi lesz a tiszakürti iskola sorsa?

A térségben még Csépán és Tiszakürtön működik általános iskola, az utóbbi épületének állapota viszont igencsak leromlott az utóbbi időben, a gyermeklétszám csökkenés sem ad bizakodásra okot. Mint megtudtuk, a nyílászárók állapota némiképp aggasztó, a meleget széntüzelésű kazán biztosítja.

iskolabezárás Tiszakürt
Egyelőre tovább működhet a tiszakürti általános iskola
Fotó: Nagy Balázs

Ezt az intézményt érintő felújítási vagy bezárási tervekkel kapcsolatban mindössze annyit válaszolt a Szolnoki Tankerületi Központ, hogy a szén tüzelésű kazán rendben működik, a szakemberek üzemeltetik, folyamatosan karbantartják. Nyáron minden, az iskolavezetés által jelzett karbantartási munkát elvégeztek és zavartalan az oktatás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában