Veszélyes javaslat

2 órája

Magyarország elutasítja, hogy az EU katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába (videó)

Magyarország elutasítja a háborús eszkaláció veszélyével járó újabb európai uniós javaslatot, amelynek értelmében a közösség katonai tanácsadókat vezényelne Ukrajnába a kiképző művelet koordinálására – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Geszten, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kihelyezett kormányülésről nyilatkozva emlékeztetett, hogy az EU 2022 novemberében döntött az ukrán katonák kiképzésének megindításáról a tagállamok területén.

Mi, magyarok, ebben a misszióban nem veszünk részt, ahhoz katonát, pénzügyi forrást nem adunk, és Magyarország területén sem történik ilyen kiképzési művelet

– mondta.

„Két évvel ezelőtt már világossá tettük, hogy nem veszünk ebben részt, ugyanakkor nem akadályoztuk meg a többieket abban, hogy saját belátásuk szerint ebben az akcióban részt vegyenek” – tette hozzá.

Rámutatott, hogy a misszió kétéves mandátumának meghosszabbítása most kerül napirendre, de hosszú vitákat és tárgyalásokat követően egy rendkívül veszélyes javaslat került beterjesztésre, ugyanis ez nem pusztán a művelet időbeli kiterjesztéséről szólna, hanem az EU katonai tanácsadókat is küldene Ukrajnába koordinálási feladatok végrehajtására.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy ez a háború eszkalációs kockázata szempontjából kifejezetten veszélyes lépés. „Itt ugyanis az történne, hogy már nemcsak az Európai Unió területén történne kiképzés, hanem a kiképzésben részt vevő európai uniós katonai tanácsadók Ukrajnába kerülnének kihelyezésre" – húzta alá.

Veszélyes javaslat, sajnos, s úgy látjuk, a háború eszkalációjának, tehát továbbterjedésének kockázatát jelentősen növelné. Veszélyes ránk, Magyarországra nézve is, hiszen ha eszkalálódik a konfliktus, akkor az először mindig a szomszédságban eszkalálódik, nem több ezer kilométerrel odébb

– hangsúlyozta.

„Úgyhogy ezen javaslatra mi nemet mondunk, ezt már jeleztük is az Európai Unió külügyi szolgálatának Brüsszelben, hogy ebben a formában a javaslatot nem áll módunkban támogatni. Kértük őket a javaslat átdolgozására” – tudatta.

A miniszter kiemelte, hogy

Magyarország továbbra sem vesz részt ebben a műveletben akkor sem, ha folytatódik, de jelenlegi formájában a kormány biztosan nem fogja támogatni a hosszabbítást.

„A háborúnak véget kell vetni, mi a béke pártján állunk. Mi minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely békét hozhat, de semmilyen olyan kezdeményezést nem támogatunk, amely a háborús eszkaláció kockázatával, annak növekedésével járna, márpedig a mostani brüsszeli javaslat ilyen, így nemet mondunk rá” – összegzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában