Műemlékvédelem

2024.09.15. 15:00

A fúvósok próbaterme lehet a Márton Kúria melléképülete a felújítás után

A Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Osztályának munkatársai a kivitelező cég vezetőjével és Pető Zsolt polgármesterrel egyeztettek a területen a közelmúltban. Az abonyi Márton Kúria eddig kihasználatlan, északi melléképületét is szeretné megmenteni a város.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Egy nyertes pályázatnak köszönhetően rövid időn belül elkészülhet az épület hőszigetelése, megvalósulhat az épület külső felújítása – mondta Pető Zsolt polgármester. Hozzátette, a rekonstrukciós munkákat hamarosan megkezdik.

Pályázati forrás is segíti a Márton Kúria északi épületének felújítását. A tervek szerint a fúvósok vehetik majd birtokba, erről a későbbiekben dönt a közgyűlés
Fotó: Facebook.com / Abony Város hivatalos oldala

A beruházás összértéke több, mint kilenc millió forint. Ebből három millió forint pályázati támogatás

  – mondta a város vezetője.

Hozzátette, határozott elképzelés született a kúria használatát illetően is, a fúvósok próbáinak helyszíne lehetne.

– Az épületnél tartott megbeszélésre meghívtuk Benedek Gyulát és feleségét, Benedekné Török Annamáriát az Abonyi Fúvószenekar részéről. Nyitottak voltak a lehetőségre, sőt már tervezgették, hogyan lehetne a legoptimálisabban kihasználni a kúriát – mondta Pető Zsolt.

Az épületen sok még a munka, de bíznak abban, hogy idővel a belső felújítás is megvalósul. Amennyiben pedig a képviselő- testület jóváhagyja az elképzelést, valóban a fúvósok próbaterme lehet a Márton Kúria.

A kúria műemlékvédelem alatt áll, visszaállítanák régi pompáját

– Az épület egyébként a rendelkezésre álló források szerint valamikor az ezernyolcszázas években épült. A tizenkilencedik század első feléig birtokolta egy bizonyos Vörös család, majd ezernyolcszáznegyven körül a Márton tulajdonába került – sorolta az érdekességeket Pető Zsolt.

A szóban forgó építmény egy kis méretű kúriából, valamint a két oldalán elhelyezkedő melléképületekből álló épületegyüttes része.

– A kúria műemléki védettséget kapott ezerkilencszázötvennégyben, országos nyilvántartásba is került. Később a a szomszédos általános iskola részeként hasznosították –sorolta tovább a történelmi tényeket a város vezetője. Kiemelte, a kúriaépületet jelenleg foglalkoztatók használják, a kibővített déli épületben konyhaüzem működik.

– Szeretnénk, ha az északi épület is mihamarabb visszakapna valamennyit a régi pompájából és ismét megtelne élettel – fogalmazott Pető Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában