Szolnoki református templom

2024.09.15. 06:55

Lezárult a 10 éves projekt, hálaadó istentiszteletet tartottak - galériával, videóval

Többszöri elhalasztás után végre elérkezett a 2015 óta várt pillanat. A Szolnoki Református Egyházközösség hálaadó istentiszteletet tartott a templom és a parókia felújításáért szombaton.

Pakainé Pusztai Nóra

Több éve várt már a Szolnoki Református Egyházközösség a szombati napra. Az utóbbi években a templom és a parókia is megszépült, hálaadó istentiszteletet tartottak. Balog Zoltán püspök elmondta, Isten igéjének az ereje hoz össze minket, saját és közösségünk útjára vet fényt. 

hálaadó istentisztelet
Hálaadó istentiszteletet tartottak a szolnoki református templomban
Fotó: Mészáros János

– Megküzdünk ezért vállaljuk és elfogadjuk egymást. Szolnokon nemcsak valamit rendbe akartak tenni az emberek, hanem megelevenedett a közösségi összefogás és cselekvés – utalt a felújítás körülményeire.

Majdnem tíz éve fogalmazódott meg a felújítás gondolata

A templom története 1894-ig nyúlik vissza, akkor építették neogót stílusban Sztehlo Ottó tervei szerint. Az egyedi, szabályos ötszög alaprajzú épület harcias, várkastély szerű külső homlokzatával és belső, az úrasztala körüli centrális, családias elrendezésével. Ám talán éppen ezen tulajdonságai miatt nehezen karbantartható. Az idők során mindössze kisebb nagyobb felújításon esett át.

A mostani munkálatok sürgős szükségét a homlokzat és a tető kritikus állapota vetette fel, azok ugyanis beáztak, javítás nélkül az épület belátható időn belül életveszélyessé vált volna.

Mint a tájékoztatóból megtudtuk, a folyamat presbiteri döntéssel 2015-ben kezdődött, ekkor készítették el a terveket.

2018-ban kapták a hírt, hogy jelentős állami támogatásban részesül a nemes ügy. A presbitérium tagjainak személyes adományai mellett megkezdték az adakozás hirdetését, támogatók felkutatását.

2019. február 22-én vihar szakította le a kakast, nem sokkal később szokatlan helyen, a torony rézlemezei alatt roncsolás nélkül megtalálták egy rézből hajtogatott borítékba rejtett majdnem 100 éves időkapszula templomépítés és első felújítás korából származó dokumentumait, melyeket restauráltattak. 

Restaurálták az időkapszula dokumentumait

Az elmúlt években a különböző forrásokból összesen több mint 175 millió forintot költöttek a templomra. 

  • A homlokzati téglaburkolatot megtisztították,
  • a kőből faragott díszeket restaurálták,
  • a külső és belső nyílászárókat felújították,
  • ezen kívül egyebek mellett lecserélték a tetőt 
  • és a templompince is megújult 
  • valamint korszerűsítették a villamoshálózatot. 

Bár 2020-ra végeztek, a hálaadó istentiszteletet többször el kellett halasztani. Abban az évben október 31-én bemutatták az időkapszula restaurált dokumentumait és egy újat állítottak össze, melynek szövegét felolvasták és felkérték a vezetőket aláírásra.

Majd mivel jött a parókiafelújítás híre, úgy döntöttek, hogy a hálaadó ünnepet a két beruházás befejeztével tartják meg. Az 1937-ben épült parókia végül körülbelül kétszázmillió forintból újult meg. A munkálatok fő célja az állagmegóvás és az energetikai korszerűsítés. 

A hálaadó istentiszteleten az összefogás erejét méltatták

A nagy nap eljött, a hálaadó istentiszteleten a presbiterium nyilvános gyűlésének megnyitása után dr. Fürjes Zoltán helyettes államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a gyülekezet fontos szerepét.

Az adakozási kedv megsüvegelendő, amivel segítették a templom és a parókia felújítását. Különösen fontos a közös munka és szolgálat 

– hangsúlyozta. A helyettes államtitkár hozzátette, azon kell munkálkodni, hogy Krisztusnak minél több tanítványa legyen, ehhez hozzájárul a templomépítés, melynek célja az oltalom.

– A magyar kormány hisz a keresztény egyházzal együttműködésben, felelősséggel tartozunk egymásért – fogalmazott. 

Mint elmondta, az elmúlt évek alatt 2010 óta a Kárpát-medencében 1300 református templom újulhatott meg, köztük a szolnoki, ezzel együtt az egyházi közösségi terekről sem feledkeztek meg.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a fejlesztések célja, hogy a közösségek tovább éljenek.

– A hitelesség alapja a munka. Közösen tettük a dolgunk és a végén szövetségesként sikerült elérni a célt ebben a hosszú folyamatban – szólt hálával a hangjában. Azt kívánta, legyen a templom a megbocsátás helye, az élet forrása az Ige által.

Szalay Ferenc polgármester arról számolt be, hogy a teljes felújítási költségből közel 70 millió forintot a gyülekezet gyűjtött össze, ami páratlan.

– Ha a gyülekezet ennyire szívén viseli a munkálatok sorsát, akkor nagy baj nem lehet – mondta.

Részletezte: Szolnokon a lakosok alig 27 százaléka vallotta magát valamilyen felekezetűnek a legutóbbi népszámláskor, bár sokan titkolják elhivatottságukat, de feladatunk van, messze nincs vége a munkának, adnunk kell, hogy aztán kapjunk.

Ajándékot kapott Szalay Ferenc

Szalay Ferenc polgármester Végh Miklós lelkésztől egy kedves ajándékot kapott az istentiszteleten, a megtalált időkapszula rézlemezének egy darabját őrizheti ezután a közös munka emlékéül. Szombaton bemutatták a hírportálunkon is rendszeresen publikáló Szathmáry István gyülekezetről szóló könyvét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában