Fontos fejlesztés

2024.08.02. 17:17

Mégsem omlik le a téglafal: az egyház segítségével újul meg a szolnoki Kőrösi úti temető

A Kőrösi úti temető téglakerítését a város és az egyház felesben újította fel. Egyesek aggódnak, hogy ősi családi sírkertjük sérülhet, ha nem megfelelő a kivitelezés, szerintük a város jeles személyeinek családi sírboltjait is gondozni illene.

Mészáros Géza

Scheftsik István gyógyszerész, gyártulajdonos, földbirtokos, Szolnok hajdani polgármestere. Nerfeld Ferenc bankár, egykori bankház-alapító, Kovács Mátyás jeles kovácsmester és Viszlay Ferenc földbirtokos, városi-világi, illetve egyházi elöljáró. Más nagyságok mellett csak néhány név azon jeles személyek közül, akiknek köszönhetően Szolnok országosan elismert városi rangot kapott, s kiknek munkássága révén Szolnok a Jászkunság fővárosa lett. Családi sírhelyeik a szolnoki Kőrösi úti temető frekventált helyén, azon kerítésszakasz mentén állnak, amelynek mintegy százhatvanöt méterét napjainkban is újítják.

Szolnok, Kőrösi kőrúti temetőkerítés
Fejér Andor alpolgármester szerint a város milliókat költ évente az egyházi fenntartású Kőrösi úti temetőre
Fotó: Mészáros Géza

A szolnoki Kőrösi úti temető főút felé eső téglakerítése régóta szinte szó szerint kiesni kívánkozott a Kőrösi útra. A helyi közgyűlés egyik tavaly őszi ülésén fogadta el a téglából készült, jelentős hosszúságú temetői válaszfal újraépítéséről szóló előterjesztést. Ez azt eredményezte, hogy az engedélyes tervek elkészítése és elfogadása után nemrégen elkezdődhetett a balesetveszélyessé vált kerítés bontása, majd újraépítése. Illetve folytatódhattak a járdafelújítási munkálatok a Kőrösi úton, a temetőgondnokság és a Sashalmi út közötti szakaszon.

Mintegy százhatvanöt méteren újul meg tehát a Kőrösi úti temető kerítése.

A munkálatok június második felében indultak. Az egyházi és önkormányzati közös beruházás jó ütemben halad. Vannak már elkészült szakaszok, ahol feloldották a gyalogos-forgalom elzárást, de vannak még járdaszakaszok, ahol a későbbi munkálatok miatt és az omladozó téglaépítmény veszélyessége miatt még tart a műanyag-szalagos elkerítés.

A sírboltok tulajdonosai szerint a felújítás nagyon időszerű volt

– A szolnoki Sándor Iván az ismert és elismert, szorgos-dolgos kezű szolnoki kovácsmesternek, Kovács Mátyásnak a leszármazottja. A család méretes sírboltja szintén az említett téglakerítés mentén áll.

Örömteli, hogy végre megújul az omladozó kerítés, de némi dilemmát okoz a kivitelezés.

– Miután a kerítés és több, a közvetlenül a fal mentén épített családi sírkert között húzódik egy pártízcentis üres rés, így elképzelhető, hogy idővel a falak egymásra omolhatnak. Talán valami szigetelő technológiával el lehetne tüntetni azt a rést, amellyel mindkét építmény csak masszívabb lenne – vélekedik Sándor Iván.

Kinek kellene gondoznia Szolnok jeles alakjainak sírhelyét?

– A Kovács família leszármazottja szerint a városnak viszont egyéb tekintetben illő lenne gondoskodnia az egykoron Szolnok fejlődéséért hasznosan ténykedő, helytörténeti szempontból neves emberek mára elhanyagolt családi sírboltjaiért is. Így a Scheftsik és a Nerfeld família is megérdemelné a várostól a családi sírkertjeik felújítását – mondta el véleményét Sándor Iván.

A városi költségvetésnek is vannak határai, amelyek nem átléphetők

 – fogalmazott Fejér Andor alpolgármester.

– Azt tudni kell, hogy a szolnoki Kőrösi úti temető a Váci Egyházmegye tulajdonában és gondozásában áll.

A létesítmény infrastruktúrájának üzemeltetése és esetleges felújítása is az egyház feladata.

– Ennek ellenére Szolnok évente közel tízmillió forintot költ a temetőjére. Az elmúlt években például utakat és kutakat újítottunk fel a városi költségvetés terhére.

– A jelenlegi beruházást hosszas egyeztetés, és még hosszabb előkészületek előzték meg. A téglakerítés mögött felszín fölötti és az alatti sírhelyek is vannak, a válaszfalra pedig több esetben a sírboltokat tulajdonló család tagjai nevével felsorolt táblát is felhelyeztek. Esetükben az örökösöket is fel kellett kutatnunk a táblák ideiglenes eltávolítása miatt, hiszen nem akartunk kegyeleti jogot és emlékeket megsérteni.

– Tavaly év végén pedig sikerült megállapodnunk az egyházzal, így a most zajló fejlesztést együttműködésben sikerült elindítanunk. A negyvenhat millió forintos összköltségből a város huszonnégy, az egyház huszonkét millió forintot vállalt fel. – magyarázta az alpolgármester.

Szolnok, Kőrösi úti temető kerítése
Fejér Andor alpolgármester szerint a város nem követhet el kegyeleti jogsértést
Fotó: Mészáros Géza

Fejér Andor elmondta, hogy a kerítésrész felújítása nyár végére, ősz elejére befejeződhet. A történelmi családok sírhelyének városi gondozásáról pedig hangsúlyozta, hogy azokat elsősorban a családok tagjainak kell fenntartaniuk, és bár több jeles helyi személy nyughelyének viseli gondját Szolnok, ám mindezt csak addig teheti, míg a büdzséje engedi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában