Porajmos

2024.08.02. 15:00

Átadták a példás összefogással megújított roma holokauszt emlékművet Jánoshidán

Augusztus 2-a a roma holokauszt áldozatainak emléknapja, melyet a Cigány Világszövetség határozata alapján 1972 óta tartanak meg világszerte. Ezen a napon Jánoshidán is lerótták tiszteletüket az áldozatok előtt és átadták a megújult roma holokauszt emlékművet.

Illés Anita

A második világháború idején elhurcoltakra és meggyilkoltakra emlékeztek a roma holokauszt emléknapján Jánoshidán. 1944. augusztus 2-tól 3-ra virradó éjszaka Auschwitz-Birkenauban csaknem háromezer cigány férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg a nácik. 

roma holokauszt
Átadták az összefogással megújított roma holokauszt emlékművet Jánoshidán
Fotó: Pesti József

Az idő vasfoga nem kímélte a roma holokauszt emlékművet

A cigány nyelven porajmosként ismert szörnyű tragédiára Fehér Kálmán Józsefné, a Jánoshidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke emlékezett a II. Világháborús Emlékparkban. 2018-ban egy pályázat keretében adták át először a második világháború roma áldozatainak tiszteletére állított fából készült emlékművet. Az idő vasfoga azonban tönkretette azt, ezért a Jánoshidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat idei döntése alapján összefogással, az „Ez a hely a tiéd” Egyesülettel közösen megújították az emlékművet, melyet a roma holokauszt 80. évfordulóján ünnepélyesen átadtak. Az eseményen Menyhártné Sziráki Anna alpolgármester az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg a szörnyű tragédia. Az átadó végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el az áldozatok előtt tisztelegve. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában