Szoljon podcast

2024.07.31. 13:55

Bemutatjuk a balatoni kis hableányt, aki egy kicsit másképp hódítja meg a magyar tengert

Az Alföld szívében viszonylag kevésbé ismert sport a windsurfing, Vincze Adélt azonban ez sem tartotta vissza attól, hogy a szerelmese legyen. A még mindig igen zsenge korú ifjú hölgy egy balatoni nyaralás alkalmával ismerte meg a sportot óvodásként, egy táborban. Azóta megállíthatatlanul fejlődik és versenyez, a közelmúltban épp egy világbajnokságon indult, amelyet a Balatonon tartottak.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Még évekkel ezelőtt elvittek minket a nővéremmel egy balatoni szörfös táborba. Már akkor megfogott ez a világ, pedig még csak ovis voltam – kezdte Adél. A balatoni nyarakon évről-évre egyre bátrabb és ügyesebb lett, mostanában pedig windsurfing versenyeken is kipróbálta magát.

windsurfing
Óvodás korában lett a windsurfing szerelmese a fiatal tehetség
Beküldött fotó

Erő és ügyesség is kell a windsurfing-hez

Bár elsőre talán egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhet az eszköz használata, Vincze Adél megerősítette, hogy erről nincs szó, ez bizony egy nehéz sport.

– Maga az eszköz két részből áll. Természetesen az egyik egy deszka, a másik pedig a vitorla. Ez többféle méretben létezik én egy öt négyzetméteres változatot használok – magyarázta az ifjú sportoló. Kiemelte, minél kisebb a szél, annál nehezebb megtartani a vitorlát, mindemellett pedig manőverezni is kell a vízi alkalmatossággal.

Rendszerint kikezdi az ember tenyerét az a rész, amellyel a vitorlát tartjuk... de még így is megéri a dolog

 – árulta el mosolyogva a windsurfing sportoló.

Órákon át képes a vízen lenni, persze csak akkor, ha a szél is kegyes hozzá.

Tengereken is edzett a fiatal sportoló

Adélék rendszeresen lejárnak a magyar tengerhez nyaranta. Ilyenkor ő több táborban is részt vesz, hogy minél inkább elmélyíthesse tudását. Egy-egy komolyabb megméretés előtt azonban az év más időszakában is gyakorolnia kell, így tengeri közegben szintén használja az eszközt.

– A világbajnokságot megelőzően, még az őszi szünetben Görögországban voltunk. A tavaszi időszakban pedig Horvátországban sikerült gyakorolnom egy kicsit – avatott be az ifjú windsurfing sportoló.

A balatoni világbajnokságra öt kontinensről érkeztek versenyzők

Az egy hetes megméretésre a világ minden tájáról özönlöttek a szörfösök. A balatonföldvári eseményen korcsoportok szerint mérték össze tudásukat a sportolók.

– Közel háromszáznegyven induló állt rajthoz. Én az U13-as korosztályban versenyeztem. Itt hetvenhárman indultunk, nekem az ötvenegyedik helyen sikerült végeznem, rengeteg tapasztalatot és élményt gyűjtöttem –sorolta Vincze Adél. Hozzátette, Dél-Amerikától elkezdve Perun át Spanyolországig megannyi nemzet képviseltette magát a balatoni versenyen, ami emiatt is hatalmas élmény volt számára.

Vincze Adél az 51. helyen ért célba élete első világversenyén
Beküldött fotó

Saját eszközt kapott, komoly tervei vannak vele

Adél elhivatottsága teljesen egyértelmű. Éppen ezért saját vitorlát is kapott, ami komoly lépés, mert eddig mindig bérelték.

– Szeretnék még versenyeken részt venni, mindig nagyon sokat fejlődök ilyenkor. Jövőre idősebb is leszek, talán még több lehetőség nyílik meg számomra ezen a területen.

Nagyon szeretnék komolyan foglalkozni a sporttal, de egyelőre a jövőbeli továbbtanulási terveimet nem igazítottam hozzá

 – avatott be titokzatosan Vincze Adél. Valójában még bőven ráér kitalálni az irányt. A fiatal lány jelenleg a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója és szeptemberben kezdi az ötödik osztályt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában