Nagytakarítás

2024.07.02. 15:40

PET Kupa: rekorddal zárult a Tisza-tavi megméretés – videóval, galériával

Már a jelentkezők száma is több volt, mint tavaly. A Tisza -Tavi PET kupán az előző esztendőben tizenkét, idén tizenkilenc csapat gyürkőzött neki a folyótakarításnak.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Minden eddiginél nagyobb flottával, valamint közel nyolcvan kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa. A csapatok hulladék után kutatva végigevezték a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt – tájékoztatott Doró Viktória, a PET Kupa kommunikációs vezetője. A tizenkilenc csapat a három éve változatlan útvonalon haladt. 

Pet kupa
A harmadik nap is rengeteg szemét gyűlt össze az idei Tisza-tavi PET Kupa során
Fotó: Gefi / Forrás: Beküldött fotó

Noha az előző esztendőben tisztább területet hagytak maguk mögött, a hulladék és szemét nagy része szinte „újratöltődött”. 

Rengeteg hulladék gyűlt össze a PET Kupa során

Doró Viktória elárulta, a versenyzők több, mint hét és fél tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tó nádasaiból és az ártérből. Jellemzően PET-palackok, üvegek, fémdobozok, fél pár papucsok és kommunális hulladékok kerültek a gyűjtők zsákjaiba.

– Sajnos erre számítottunk, de nem csüggedünk, gőzerővel folytatjuk a munkát – mondta. Hozzátette, a tennivalók itt nem érnek véget. A „PET-kalózok” anyagfajták szerint szétválogatták az összegyűlt hulladékot. További válogatás, osztályozás után ezeknek nagyjából hatvan százaléka újrahasznosítható, körforgásban tartható lesz.

A „teljes tisztaság” a kezdeményezés célja

Doró Viktória arról is tájékoztatott,  a helyzeten sokat javítana, ha Kárpátalján is fejlődésnek indulna a hulladékgazdálkodás.

– Jelenleg közel kétszáz településen nincs hulladékgazdálkodás – mondta. Emellett kiemelte, vannak előremutató kezdeményezések.

– A PET Kupa Egyesület nemzetközi projektjeinek köszönhetően az elmúlt két esztendőben sikerült a helyi vállalkozók, hulladékfeldolgozó telepek hatékonyságát növelni. Emellett szemléletformáló programokon keresztül a gyerekeket is elérni – sorolta Doró Viktória.

A verseny végeredménye:

1. MBH Bank (16 849 PETák)
2. Decathlon (15 986 PETák)
3. Siemens Energy (13 747 PETák)
4. ERSTE Green
5. KÖTIVIZIG
6. Pelikánok
7. KALL-Viresol
8. Nokia Pet Pals
9. Henkel
10. evosoft Hungary Kft.
11. Messer
12. MATEszedd
13. Szent László Gimnázium
14. RePETák
15. Prezi
16. Dunai Kalózok
17. DHL Cleanup Hungary
18. MásKépMás Alapítvány
19. Tisza 2

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában