Verekedés

2024.07.04. 17:00

Ismét rács mögé kerülhet az erőszakos karcagi fiatalember

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség tavaly áprilisban életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy húsz éves karcagi fiatalemberrel szemben. Az illető, a vád szerint, 2022. június 9-én kora délután Karcagon késsel mellbe szúrt egy másik fiatalt, aki túlélte ugyan a támadást, a bántalmazás azonban, a vádhatóság szerint, életveszélyes sérülés okozására is alkalmas volt.

Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszéken tavaly novemberben tartott előkészítő ülésen a jogos önvédelem tényét hozta fel mentségére a fiatal vádlott és jogi képviselője, illetve a bizonyítási eljárás során mindvégig állította, hogy csupán holmi félelemből tartotta maga előtt a kését, amelybe valahogy beleszaladt a rá támadó ellenfele, aki a gyors és szakszerű orvosi ellátás miatt túlélte a késelést.

Karcagi verekedés
A húsz éves karcagi vádlott 2024. július 4-én a Szolnoki Törvényszék tárgyalóterme előtt várja az ítéletét
Fotó: Mészáros Géza

A vádirat szerint a két karcagi fiúbanda tagjai régi sérelmeket őriztek egymással kapcsolatban. Nem először csaptak már össze. Mindemellett szemtől szemben rendre verbálisan sértegették a másikat, sőt, a közösségi oldalakon keresztül fenyegető üzeneteket is küldözgettek egymásnak, már-már kódolva volt, hogy egyszer vér fog folyni a nézeteltérésük miatt.

Hátulról mellbe szúrta a neki háttal álló riválisát

A véres összecsapásra 2022. június 9-én kora délután került sor Karcagon. A két banda forró fejű vezérei egy edzőteremben beszélték meg aznapi csatájuk helyszínét. Az aréna végül a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár előtti tér lett. Amint megkezdődött a két fél küzdelme, a bunyó közben rosszul lett a régóta vérnyomás-problémákkal küszködő egyik hadvezér.

S míg néhány társa letámogatta őt a harcmezőről, az ellenfél egyik „katonája”, e büntetőügy vádlottja – a vád szerint – hátulról mellbe szúrta a neki háttal álló ellenséget…

A vádlott, húsz éves kora ellenére már korábban is követett el erőszakos, véres támadásokat hajléktalanok és kiszolgáltatott személyek ellen.

Többször volt büntetve, ráadásul e (bűn)cselekményét is egyik büntetőeljárása alatt követte el. Az orvosszakértők szerint kevert személyiségzavarban szenved, állandó feszültséget hordoz magában, érzelmileg labilis, frusztrációs toleranciája alacsony, agresszióra hajlamos, és antiszociális. Nem túl biztató jellemzők egy fiatal felnőtt pályakezdéséhez...

A vádlott már bilincsben van, áldozata viszont szökésben

Július 4-én csütörtökön végre meghallgatták volna az ügy sértettjét, ám a bíróság előtti vallomása nélkül zajlott le a bizonyítási eljárás elsőfokú fejezete. A késsel megszúrt fiatalember ellen dr. Hajdu Anna bírónő elrendelte a körözését, ám felkutatása ezidáig eredménytelennek bizonyult.

Ám nélküle is megszületett az ítélet, miután elhangoztak a perbeszédek.

Az ügyész mértékes, 5-6 évnyi börtönbüntetésre tett indítványt a terhelttel szemben, míg a védő önvédelemre hivatkozva védence felmentését kérte. Hajdu bírónő végül három év és nyolc hónap börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki a fiatal felnőttre.

Azzal a kikötéssel, hogy büntetésének kétharmadnyi letöltése után feltételesen szabadulhat is akár.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ámbátor nem elégedett az általa „enyhének” vélt ítélettel, míg a vádlott és védője tudomásul vette a határozatot. Amennyiben az ügyész súlyosításért fellebbez, úgy a jogerős döntést a Szegedi Ítélőtábla hozza meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában