Merjünk és tudjunk!

2024.07.18. 11:25

Győrfi Pál tanácsaival szembeszállhatunk az idővel és akár mi is életeket menthetünk

Nemrégiben a Szolnokon élők egyik közösségi oldalán osztottak meg egy történetet. A hölgy egy magatehetetlen emberen segített. A kissé felháborodott hangvételű bejegyzésből kiderült, hogy nem volt rajta kívül olyan járókelő, aki odalépett volna a bajba jutotthoz. Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével arról beszélgettünk, mit tehetünk ilyen helyzetben, hogyan segíthetünk jól.

Pakainé Pusztai Nóra

Vannak olyan esetek, amikor valóban minden perc számít, mert akár másodperceken is múlhat egy ember élete, ám szerencsére nem minden egészségügyi probléma tartozik ezek közé. Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét azzal a történettel kapcsolatban kerestük meg, amely a Szolnok környéki közösségi oldalakat bejárta. Egy hölgy egy magatehetetlen ember mellé lépett, majd tárcsázta a segélyhívót. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője részletezte, hogyan segíthetünk jól egy bajba jutott embernek
Forrás: mentok.hu

A mentésirányító lépésről lépésre végigvezette a teendőkön, majd nemsokára a mentők is a helyszínre érkeztek. Igen ám, de mindez idő alatt a járókelők közül senki más nem lépett oda a bajba jutotthoz. A riportban arra térünk ki, hogyan segíthetünk jól, melynek első lépése, hogy merjünk és tudjunk cselekedni a vészhelyzetben.

Három olyan eset van, amikor az időfaktor kiemelten fontos

– Rögtön három esetet is tudok említeni, ahol az idő kiemelten fontos tényező. Az egyik a hirtelen szívmegállás, amikor elindul a stopperóra és maximum 4-5 perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy elkezdődjön az életmentés, de minél hamarabb történik ez meg annál jobb. A mellkasnyomások megkezdése a legfontosabb, ezzel a vérkeringés újra indul, a vér viszi az oxigént, tápanyagot a sejtekhez – részletezte Győrfi Pál.

Másik hasonlóan sürgős esetként említette, ha az ember félrenyel, torkán akad a falat, nem kap levegőt.

– Ha leáll a légzés, nem sokkal később a vérkeringés is megáll. Ilyenkor megint csak indul az előbb említett stopperóra. Ha teljesen elzáródik a légút és nem tud levegőt venni az illető, égető, hogy valaki lehetőleg azonnal elsősegélyt nyújtson – hangsúlyozta. 

A teendő egyszerű, a hátra nagy ütéseket kell mérni, ha ez nem használ, akkor van a Heimlich-féle műfogás.

– Hátulról átkaroljuk az illetőt és a gyomorszájára illesztett öklünkkel hirtelen  kanalazó mozdulattal felfelé megrántjuk a karunkat. Ez levegőhullámot indít el, ami kilökheti a falatot. Ez is egy életmentő és sürgős beavatkozás – magyarázta.

Harmadikként az erős vérzésről szólt, a sérült ér méretétől függően percek alatt elvérezhet az illető. 

– A legfontosabb mérsékelni vagy elállítani a vérzést, a legegyszerűbb mozdulat a vérzés helyét a szívnél magasabbra emelni, ezzel csökkentve az intenzitást, illetve nyomást kell gyakorolni a sebre ideális esetben steril gézzel, vagy szükség esetén bármi mással, akár puszta kézzel – részletezte a teendőket. 

Győződjünk meg arról, hogy nincs nagy baj

De, ahogy korábban említettük, akadnak olyan esetek, ahol nem a percek számítanak. Általános szabály, hogy egy utcán heverő személy mellett ne menjünk el kérdés nélkül, legalább próbáljunk meggyőződni arról, hogy nincs nagy baj.

– Sokszor kapunk olyan bejelentést, hogy a kocsiból látták, hogy valaki fekszik a földön, de nem álltak meg, csak hívták mentőket. Ennek sokszor az a következménye, hogy kiküldjük a mentőautót, de már nem találnak ott senkit. Mindenkitől azt kérjük, hogy menjen oda, próbálja megszólítani az illetőt, akiről úgy tűnik, hogy bajban van, kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e.

Ha nincs válasz, akkor a segélyhívó tárcsázásával a mentésirányító instrukcióit követve segíthetünk

– fejtette ki.

A bátorság és a tudás egyaránt elengedhetetlen

A tapasztalatok szerint az emberek egy része vészhelyzetben vagy nem mer vagy nem tud segíteni, pedig ez a kettő egyformán fontos.

– Hiába rendelkezik valaki tudással, ha inába száll a bátorsága, de fordítva is igaz, hiába bátor valaki, ha az említett alap mozdulatokat nem tudja, akkor megint nem tud segíteni. Az Országos Mentőszolgálat 136 éves múltra tekint vissza.

A kezdetektől azon vagyunk, hogy  próbáljuk az emberekben a bátorságot és a tudást fejleszteni

– mondta. A szóvivő hozzátette, az elmúlt 7-8 évben nagyot léptek előre.

– Hirtelen szívmegállásból körülbelül 6-7 ezer eset van évente közterületen országszerte. 2017 és 2019 között megdupláztuk a sikeres újraélesztések számát Magyarországon. A 30-40 százalékos sikerarány, egyértelműen annak köszönhető, hogy a laikusokat vagy már korábban elértük vagy telefonon keresztül bátorítjuk és kísérjük a munkában. De még nem dőlhetünk hátra, nemzetközileg jó az arány, de az a cél, hogy minden embert megmentsünk, a biológiai korlát ebben 70 százalék, ezt szeretnénk elérni – szólt a tervekről.

A számadatokról megtudtuk, hogy a tavalyi évben összesen 98 sikeres újraélesztés történt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, míg idén már 56 hasonlót hajtottak végre. A sikerhez hozzájárul, hogy az utóbbi években közvetlenebb stílusban kommunikál az Országos Mentőszolgálat, szórakoztató formába öntve az ismereteket, hogy az információt a társadalom széles köreihez eljuttassák. 

Minden korcsoporthoz eljuttatják, a „hogyan segíthetünk jól” üzenetet

– A fiatalok fontos célcsoport, ma már nem lehet úgy és olyan eszközökkel szólni hozzájuk, mint régen, hanem el kell menni a Tiktokra, az Instagramra, és a fesztiválokra. 10-15 perces oktatóvideók helyett 15 másodperces spotokat gyártunk. Jelentős eredményeket tudtunk elérni, igenis nőtt a hajlandóság az emberekben, hogy segítsenek a vészhelyzetben, egyre több sikertörténetről tudunk beszámolni – tért ki a stílusváltás hasznosságára.

Kiemelte: fontos lépés volt az is, hogy a mentésirányítók, akik fogadják a hívásokat, protokollok alapján segítik az életmentést.

@orszagosmentoszolgalat ❗️MINI HŐSKÉPZÉS❗️ Zora még csak 8 éves, mégis megtanulta az újraélesztés lépéseit. Zora vagány. Legyél Te is olyan, mint Zora! Gyere el a mentők Hősképzőjére minden hónap első hétfőjén, megyeszékhelyi mentőállomásaink bármelyikére. Kivel és hol találkozunk április 8-án? Írd meg kommentben! Ne felejtsd: Te is lehetsz hős!🚑❤️🇭🇺#mentők #veddészreamentőt #hősképző ♬ eredeti hang - #Mentők

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában