Gasztronómia

2024.09.06. 13:55

A diákok főzőversenyével kezdődött az idei szolnoki gulyásfesztivál – galeriával, videóval

Reggel 8 órakor már összegyűltek a csapatok a Tiszaligetben. Diákok főzőversenye volt az első program a 26. Szolnoki Gulyásfesztivál pénteki napján. A napközbeni színes programokat a hagyományok szerint a tavalyi nyertes, idén a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szervezte.

Pakainé Pusztai Nóra

Fagyűjtéssel, tűzrakással, zöldségpucolással kezdtek bele a hetedikesek és felnőtt segítőik a főzésbe a Tiszaligetben. A 26. Szolnoki Gulyásfesztivál pénteki napját a hagyományokhoz híven a diákok főzőversenye indította, flashmobra csődítették össze a résztvevőket. A rákóczisok csujogatva járták végig a többi iskola „főhadiszállását”. Kilenc intézmény tizennyolc csapata rendezkedett be a padoknál, majd átvették az alapanyagokat és belefogtak az előkészítésbe. Hol rutinos, hol kevésbé tapasztalt közösségek pucolták a zöldséget, a fiúkra a tűzrakást és a fa összehasongatását hagyták.

diákok főzőversenye, gulyásfesztivál, szolnok
Diákok főzőversenye: a szandai iskola hetedikesei tapasztaltan érkeztek a Tiszaligetbe
Fotó: Nagy Balázs

– Én raktam a tüzet – mutatta büszkén a Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola egyik hetedikes tanulója. Kicsivel odébb az alapanyagok előkészítése zajlott, a lányoktól érdeklődve megtudtuk, hogy nem először sürgölődnek a bogrács vagy a fazék közelében. Merucza Diána, Ács Vanda és Bata Bella még azt is el tudta mondani, hogyan készül a gulyás. 

– Kell bele hagyma, hús, répa, krumpli, meg más zöldségek is – sorolták. 

A szandai iskola diákja nem először ragadtak fakanalat

Dr. Tánczos Zsuzsanna a szandaszőlősi iskola csapatát erősítette a szolnoki gulyásfesztiválon

– A hetedikesekkel a gulyásfesztiválon először vagyunk itt, de a suliban minden évben főzünk közösen. A gyerekek szívesen segítenek, könnyű bevonni őket, de a feladatokat azért össze kell fogni – mondta. A gulyásuk különlegessége az, hogy teljesen hagyományos, mondta.

A napközbeni színes programokat a hagyományok szerint a tavalyi nyertes, a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szervezte. 

A diákok főzőversenye színes programokkal vált teljessé

– Az volt a célunk, hogy a diákok jól érezzék magukat, ma csak az a dolguk, hogy együtt legyenek. Az, hogy milyenek lesznek az ételek, az majd kiderül – mondta a reggeli órákban Töreki András, a Rákóczi igazgatója.

Az íjászat és kézműveskedés mellett a fiatalok kipróbálhatták a citromlé-pongot, de a Magyar Honvédség toborzósátránál járkáló robot „kutyával” is megismerkedhettek, a programok nagy részét a magyarság értékeire építették. Természetesen a sakk és egyéb sport lehetőségek sem maradtak el. A Magyarország szeretlek vetélkedőben 5 fős csapatok mérkőztek meg délelőtt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában