Kezdeményezés

2024.06.26. 19:52

Horgolt polipoktól érzik biztonságban magukat a babák a szolnoki koraszülött osztályon

Ismét gyűjtést szervez a Szolnoki Polipműhely Facebook-csoport. Egyik koordinátoruk, Nagyné dr. Mészáros Melinda a közelmúltban a közösségi oldalon, egy bejegyzésben kért segítséget. A posztot néhány nap alatt rengetegen megosztották, hírportálunk pedig utánajárt, mekkora jelentőséggel bírnak a horgolt polipok a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet koraszülött osztályán.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Javulnak az élettani funkciók

– Ez a kezdeményezés Dániából indult, ahol kutatások bizonyították, hogy a koraszülött babák mellé helyezett horgolt figurák és állatkák jó hatással vannak a picik életfunkcióira – kezdte Nagyné dr. Mészáros Melinda. A horgolt polipok teste a méh falára, a csápok a köldökzsinórra emlékeztetik az apróságokat. Ezekhez bújva szinte ismét az anyaméh biztonságában érzik magukat, az inkubátorban is.

horgolt polipok
Nagyné dr. Mészáros Melinda tavaly novemberben százhúsz horgolt polipot juttatott el a Hetényi koraszülött osztályára
Forrás: Beküldött fotó

– Így könnyebben beszabályozódik a szívritmus és a légzés is – folytatta Melinda.

Szigorú szabályok és minták

Szolnokon 2017-ben kezdődött a polipok története, ekkor született meg a Szolnoki Polipműhely Facebook-csoport.

– Én magam is ekkor csatlakoztam – fogalmazott Nagyné dr. Mészáros Melinda.

Melinda elárulta, nem akármilyen figurák kerülhetnek a picik mellé. A legjobb szándék ellenére sem, így aki szeretne polipot készíteni, szigorú szempontokat kell követnie.

– Csakis a száz százalék pamut, mercerizált fonal felel meg a célnak – hangsúlyozta Melinda. Ennek oka pedig az, hogy kizárólag ez a típusú alapanyag képes kibírni a sterilizálási módszert, amelyen minden polip átesik, mielőtt az inkubátorba kerülne.

– Emellett a polipok tömőanyaga sem lehet akármilyen – hangsúlyozta.

horgolt polipok,
Szolnokon 2017-ben kezdődött a polipok története, ekkor született meg a Szolnoki Polipműhely Facebook-csoport, Melinda is ekkor csatlakozott
Forrás: Beküldött fotó

Gyűjtőpontok és leadás

Az adományok többféle módon is leadhatók.

– A szolnoki Agóra a kezdetektől partnerünk ebben az ügyben. Az eseményeiken is gyűjthetünk, illetve a játszóházban van egy kontaktszemély, akinek bárki leadhatja a felajánlását – sorolta a koordinátor. A közösségi média csoportban Melindával lehet egyeztetni a küldés lehetőségeiről.

–  Kiemelném, hogy valóban 

csak azokat a felajánlásokat tudjuk fogadni és bejuttatni a koraszülött osztályra, amelyek teljesen megfelelnek a követelményeknek

 – hangsúlyozta.

A számok beszédesek

Nagyné dr. Mészáros Melinda elárulta, az évek alatt több száz horgolt polip került koraszülött kis gazdájához.

–  2017 és 2019 között fél évenként több, mint kétszáz polipot vittünk be az osztályra, ezek el is fogytak – mondta a koordinátor. 

Hozzátette, a koronavírus járvány idején csökkent a horgolók, adományozók, így a polipok számra is.
– Az elmúlt egy-két évben csak száz darabokat tudtunk vinni. Tavaly november közepén százhúsz darab került az intézménybe, ezek tavaszra el is fogytak… – részletezte.

Nagyné dr. Mészáros Melinda többek között ezért indította újra a gyűjtést, bár a felajánlásokat folyamatosan, egész évben várják.

– Ameddig jönnek a figurák, mindig bejuttatunk majd egy adagot, ha valaki lemarad, ne csüggedjen, egy következő alkalommal célba ér a felajánlása – hangsúlyozta. 

Legközelebb júliusban tervezik a koraszülött osztályra vinni a horgolt polipokat, addig is várják a felajánlásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában