Tárlat

2023.11.03. 10:00

A tűzoltótörténeti kiállítóteremben tartottak rendhagyó történelemórát Karcagon

A kiállításra az ország számos pontjáról, illetve még a határon túlról is érkeznek látogatók.

Daróczi Erzsébet

A diákoknak Lévai Kálmán mutatja be a tűzoltó eszközöket

Fotó: Daróczi Erzsébet

Tavasszal nyílt újra a Tűzoltótörténeti Kiállítóterem a Püspökladányi út 5. szám alatt. A karcagi tűzoltóság több mint száz évét bemutató tárlat anyagát évtizedeken át gyűjtötte Lévai Kálmán nyugállományú tűzoltó ezredes. Azóta nagyon sokan érkeztek már ide látogatóba az ország számos pontjáról és a határon túlról is, hogy megnézzék a több száz darabos tűzoltóautómakett-gyűjteményt, a régi egyenruhákat, mentési eszközöket, kordokumentumokat és fotókat.

A karcagiak is rendszeres látogatói a gyűjteménynek. A napokban a Karcagi Kováts Mihály Általános Iskola 8. a osztálya Marik Mátyás osztályfőnök kíséretével járt itt,
ahol Lévai Kálmán, a gyűjtemény létrehozója és felesége, Lévainé Kovács Róza nyugalmazott igazgatóhelyettes köszöntötte őket, majd szóltak a kiállítóterem ereklyéiről, a történetükről, az őket övező érdekességekről.

A bemutatott eszközök egy része abból a korból származik, amelyről épp most tanulnak a diákok, akik a tárlatvezetés után több eszközt felpróbálhattak, valamint kérdéseiket is feltehették a látottakkal kapcsolatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában