Emléktábla-avatás

1 órája

Száz éve a lakosság szolgálatában: a karcagi tűzoltóságot ünnepelték – galériával

1924-ben alakult meg a karcagi tűzoltóság, akkor még Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven. A karcagi tűzoltóság száz éve adta az ünnepség apropóját Karcagon, ahol egy emléktáblát is felavattak.

Daróczi Erzsébet

1924-ben alakult meg a karcagi tűzoltóság jogelődje. A jeles napra a minap emléktábla-avatással és ünnepséggel emlékeztek. A Szabó Ágoston Tűzoltólaktanya előtt felsorakozott állomány jelenlétében Molnár László tűzoltó ezredes, a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője emlékezett a 100 évre. 

karcagi tűzoltóság száz éve
A karcagi tűzoltóság száz éve: emléktábla-avatással és ünnepséggel emlékeztek a megalakulásra
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Száz éve született meg az Önkéntes Tűzoltó Egyesület amelynek létrejöttétől számíthatjuk a karcagi tűzoltóság történetét. 1924 volt az az év, amikortól kezdve folyamatosan rendelkezésre áll egy ütőképes, megfelelően képzett, szervezett és vezetett, megfelelő eszközökkel, felszerelésekkel ellátott készenléti egység a tüzek oltására – kezdte az ezredes.

A karcagi tűzoltóság száz éve

– Bár önkéntes egyesületként jött létre, de néhány, a város által fizetett, mai értelemben hivatásosnak nevezhető tűzoltó is az Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának, Szabó Ágostonnak volt alárendelve. Az ő nevét viseli ma a tűzoltólaktanya, elismerve szakmai kvalitását, tapasztalatát, elhivatottságát, a tűzoltóság megalakításában játszott nélkülözhetetlen szerepét. Ma az emléktábla felavatásával emlékezünk a 100 évvel ezelőtti tűzoltóság megalakulására, és arra az itt szolgált sok száz tűzoltóra, akik a karcagi emberek biztonságáért feleltek az elmúlt 100 évben – mondta Molnár László tűzoltó ezredes.

Koszorút helyezett el Sándor Zoltán tűzoltó ezredes, Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal képviseletében Urbán Ildikó igazgató és Szele Király Andrea Karcagi Járási hivatalvezető, Karcag város nevében Szepesi Tibor polgármester, majd a bácskossuthfalvai, a csíkszentkirályi, a székelykeresztúri és a bögözi Önkéntes Tűzoltó Egyesületek képviselői.

A rendezvény a Déryné Művelődési Központban folytatódott, ahol Sándor László tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetősége nevében köszöntötte az ünneplőket.

– Hálásnak kell lennünk elődeinknek, akik utat mutattak és letették azokat az alapokat, amelyekre ma is büszkék lehetünk. Az általuk létrehozott hagyományok és értékek megismerése, továbbvitele olyan alapot nyújthat a jelenleg felgyorsult világunkban, amely segíthet a mindennapok küzdelmeiben, pozitívan formálhatja identitásunkat, közösséggé kovácsolhatja össze a ma is itt dolgozó kollégáinkat – mondta Sándor László, majd a karcagi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományát egy emléklappal köszöntötte az OKF nevében, amelyet Sebők János tűzoltó alezredes parancsnok vett át.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő szerint is mutatja a 100 éves évforduló, hogy Karcagon milyen komoly háttere van a tűzoltóságnak, a katasztrófavédelemnek.

– Száz év nagy idő, különösen, ha azt nézzük, hogy a város ezalatt milyen fejlődésen ment keresztül. Minden elismerésem az önöké, illetve elődeiké, akik ezen a nagyon nehéz területen dolgoznak – mondta a képviselő.

– A mai hivatásos tűzoltóság jogelődjének tekinthető az 1924-ben bejegyzett Önkéntes Tűzoltóság. A mai laktanyát vélhetően 1954-ben adták át, tehát ott is kerek évfordulót ünnepelhetünk – mondta Szepesi Tibor polgármester, aki szerint a tűzoltók hivatása napjainkban is kihívásokkal teli, veszélyes vállalkozás.

A centenárium alkalmából a Karcagi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság állományából Nagy Bana Dávid tűzoltó főtörzsőrmester emléktáblát készített, amelyet ezen az ünnepségen avattak fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában