Az ifjúság küzdelme 1956-ban

1 órája

Szolnoki megemlékezés: „Az ifjúság küzdelme a szabadságért”

„Az ifjúság küzdelme a szabadságért” címmel a Mathias Corvinus Collegium szolnoki képzési központ és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága rendhagyó történelemórát szervezet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai számára.

Mészáros Géza

A Török Ádám fiatal történész által tartott előadásra hétfőn megtelt a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár tágas Verseghy terme.

Ifjúság küzdelme
Török Ádám történész '56-os szolnoki előadására megtelt a szolnoki nagykönyvtár Verseghy terme az MCC-s diákhallgatósággal
Fotó: Nagy Balázs

A historizáló szakember képekkel illusztrált előadásában több, néhány kevéssé ismert életúton keresztül mutatta be a fiatalság kommunista önkény elleni küzdelmét. Az 1956-os forradalom felvázolásánál kitért az előzményekre, az okokra, az október-novemberi eseményekre, valamint a megtorlás időszakára egyaránt.

Mint elemezte, a Magyarországon kiépülő, majd megszilárduló kommunista diktatúra a társadalom minden szegmensének korlátozására törekedett. Nem volt ez másként a szabadságra leginkább vágyó ifjúság esetében sem.

Ifjúság küzdelme 1956-ban
Török Ádám történész a szabadságra leginkább vágyó ifjúság szemszögéből elemezte az 56-os eseményeket
Fotó: Nagy Balázs

Az 1956-os eseményeket megelőzően már számos, a fiatalabb generációhoz tartozó személy áldozta életét. A szabadságért folytatott küzdelem az 1956-os forradalom és szabadságharcban teljesedett ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!