Mentőakció

3 órája

Súlyosan sérült gyermek életéért küzdött egy szolnoki katonai helikopter személyzete – videóval

Október első napjaiban heves esőzések csaptak le Bosznia-Hercegovina egyes területeire. Az októberi áradások és földcsuszamlások legalább tizennégy ember halálát okozták. A bosnyák kormány nemzetközi segítséget kért. Mások mellett egy súlyosan sérült gyermeket mentettek a Magyar Honvédség külszolgálati misszióban résztvevő magyar katonái.

Mészáros Géza

Bosznia-Hercegovina modern kori történelmének legsúlyosabb természeti katasztrófáját szenvedte el a közelmúltban. A heves esőzések földcsúszamlásokat, sárlavinákat okoztak elsősorban a magaslati területeken, illetve a völgyek lakta településeken. Sokan meghaltak, többen megsérültek. A Bosznia-Hercegovinában nemzetközi küldetésben szolgáló magyar katonák egy súlyosan sérült gyermeket mentettek meg.

súlyosan sérült gyermeket mentettek
A Bosznia-Hercegovinában misszióban szolgáló magyar katonák egy súlyosan sérült gyermeket mentettek Jablonicából Fotó: Koncsek Barna főhadnagy

Az ország déli részén a mentőszolgálatok több eltűnt személyről számoltak be, önkéntesek és a hadsereg segítségét kérték. A Szarajevó és Mostar között félúton fekvő Jablanicában és térségében a legrosszabbnak ítélték a helyzetet, a halálesetek is ott történtek.

Sérült gyermeket mentettek a sárlavinából

Szerencsésen és a magyar missziós katonáknak köszönhetően megmenekült azonban a Szarajevótól délnyugatra fekvő Jablanica településen a heves esőzések utáni földcsuszamlásban súlyosan megsérült gyermek.

Az Eufor Althea misszióban szolgáló magyar katonák a nyolc esztendős, sárlavinában súlyosan sérült kisfiú kórházba szállításához nyújtottak segítséget.

Mint a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától megtudtuk, október 4-én, pénteken reggel Bosznia-Hercegovina Védelmi Minisztériuma kérte egy sérült gyermek orvosi evakuálásához az Eufor Althea nemzetközi misszió segítségét Jablanica árvíz sújtotta területéről.

Halálos esőzések Bosznia-Hercegovinában
Történelme legtragikusabb természeti katasztrófáját szenvedte el Bosznia-Hercegovina
Fotó: HM/Beküldött

A Magyar Honvédség Eufor misszióba biztosított, légi egészségügyi kiürítési képességre (Medevac-ra) felszerelt és berendezett H145M helikoptere a magyar személyzettel a helyszínre repült, és a sikeres evakuációt követően az ország déli részében található mostari kórházba szállítottak a súlyosan sérült gyermeket.

A H145-ös helikopter Jablanica vasútállomásánál kijelölt helyen szállt le, és átvette a sérült fiút a helyi egészségügyiektől. Mostarban pedig a Dr. Safet Mujić Kantoni Kórház helikopter-leszállóhelyén átadta a kisfiút a helyi sürgősségi egészségügyi csapatnak.

A legfrissebb információk szerint a gyermek már túl van az életveszélyen, de továbbra is kórházban ápolják.

A műveletet követően több helyről érkezett pozitív visszajelzés, például Zukan Helez védelmi miniszter levélben mondott köszönetet az Eufor parancsnokának, dr. Sticz László vezérőrnagynak.

A mentőakció sikerét

  • az Eufor speciális képességei,
  • a magyar hajózó és egészségügyi csoport,
  • és az Egészségügyi Központ magyar személyzete

összehangolt és professzionális szolgálata adta.

A mentésben a magyar katonák közül Könczöl Miklós alezredes, pilóta; Hackler Ferenc százados, pilóta-gépparancsnok; dr. Kereskényi Máté százados, katonaorvos; Szilágyi Tamás zászlós, paramedic; Mészáros Tibor zászlós, mechanikus és Szondi Szabolcs főtörzsőrmester vettek részt.

A bosznia-hercegovinai békefenntartó missziót 2024-ben dr. Sticz László vezérőrnagy vezeti, illetve idén a Magyar Honvédség adja az Eufor helikopteres és légimentési képességet is. Ezáltal a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár forgószárnyas flottájából az egyéves missziós tevékenység során három helikopter (két H145M és most októbertől egy H225M-re leváltott Mi-17-es) és személyzete teljesít Bosznia-Hercegovinában szolgálatot. 

Az Eufor alapfeladata a helyi hatóságok támogatása a békés és biztonságos környezet fenntartásában, ezért a helyi hatóságokkal együttműködve, a Biztonsági Minisztérium kérelme alapján az Eufor azonnal cselekedett.

A legfrissebb hírek szerint Bosznia-Hercegovina történetének legsúlyosabb áradásában és a földcsuszamlásokban az eddigi adatok alapján húszan meghaltak, ebből tizenheten Jablanicában és hárman Konjicban, de több eltűnt személyt még mindig keresnek.

Halálos esőzések Bosznia-Hercegovinában
A boszniai-hercegovinai áradások felmérhetetlen károkat okoztak az ország egyes térségében 
Fotó: HM/Beküldött

Jelenleg a károk felszámolása, helyreállítási munkálatok zajlanak a területen, amelyben a Magyar Honvédség ugyancsak segít különböző személyi és műszaki állomány bevetésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában