Szolnok

3 órája

Tényleg a sok pénztől leszünk boldogok? – óva intett egy gyakori tévedéstől Csath Magdolna előadása

Tévút összekeverni a gazdasági növekedést a fejlődéssel – mutatott rá Csath Magdolna előadásában hétfőn, Szolnokon.

Rózsa Róbert

Növekedési hajsza, vagy fenntartható boldogság? – adódik a gyakori kérdés. Ám a gazdasági növekedés nem feltétlenül jelent valódi fejlődést – fejtette ki hétfőn, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartott előadásán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Szent István Egyetem közgazdász professzora. Csath Magdolna előadásában rámutatott a növekedés és a fejlődés közötti különbségre. Szerinte a mennyiségi növekedés önmagában nem elegendő, a fejlődéshez szükséges a tudás, az egészség és a környezet állapotának javítása is.

Csath Magdolna előadás, fejlődés, növekedés, pénz, boldogság, Szolnok, közgazdász, előadás
Csath Magdolna előadása Szolnokon: a közgazdász figyelmeztetett, a növekedés nem mindig jelent fejlődést is
Fotó: Illyés Csaba / Forrás: Beküldött fotó

Csath Magdolna előadása Szolnokon: a pénz nem egyenlő a boldogsággal

Szólt arról, a gazdaság legnagyobb hozzáadott értéket teremtő ágazata a kultúra, és úgy véli, a jövőben az ember és a kultúra szerepe felértékelődik majd.

Hangsúlyozta, hogy a boldogság nem feltétlenül a növekedéstől függ, hiszen az értékrendünk befolyásolja, hogy mennyire fontos számunkra a pénz.

Szerinte a hosszú távon fenntartható boldogság nemcsak az anyagi javaktól függ, hanem attól is, hogy hogyan választunk értékeket a pénz, a boldogság és a fejlődés hármasában. Ezért – tette hozzá – az egyéni boldogulás érdekében fontos lenne a boldogságszintek mérésére és javítására összpontosítani.

Az Agóra „A goldolat ereje” című előadássorozatának negyedik állomásán a hírneves közgazdász beszélt arról is, hogy mi a fejlődés ára, és hogy mit tehetünk egyénileg saját boldogulásunkért.

Elhangzott, az Aba-Novák Agóra ismeretterjesztő előadássorozata hamarosan következő állomással folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!