Európai Madármegfigyelő Napok

2 órája

Nem koronát, hanem gyűrűt kapott a tüzesfejű királyka – galériával

Két vármegyei településen is madaras programra várták az érdeklődő természetbarátokat. Az Európai Madármegfigyelő Napok keretében Szolnokon számos ritkaság távcsővégre, sőt hálóba is akadt. Lássuk, milyen ritka madarakat gyűrűztek a program résztvevői.

Rimóczi Ágnes

Bár ajánlatos volt csizmát vagy bakancsot húzni a sár miatt, szerencsére az eső elállt, az időjárás a kegyeibe fogadta az Európai Madármegfigyelő Napok keretében rendezett vármegyei események résztvevőit. A hétvégi természetismereti program szolnoki rendezvényén nagyon sok érdeklődő vett részt, számukat már csak a megfigyelt madarak száma múlta felül. De a gyűrűzött egyedek száma is megemlítendő, nagyon sok madár került hálóba, hogy aztán azonosítógyűrűvel a lábukon repülhessenek tovább útjukra.

Európai Madármegfigyelő Napok
Egy remekül elkapott pillanat az Európai Madármegfigyelő Napok szolnoki eseményén
Beküldött fotó

Szakemberek segítették a madármegfigyelőket

– Halljátok ezt a csendet? Csak a madárkák csicseregnek – szólt az egyik résztvevő kisfiú, miközben távcsövön keresztül kémlelte az eget, a messzeséget. Egyedül még nem tudta meghatározni az összes látott fajt, de szerencsére voltak mellette szakavatott madarászok, akik segítettek ebben. A Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Helyi Csoportjának tagjai és számos önkéntes várta az érdeklődő természetbarátokat szombaton reggeltől kora délutánig a Cukorgyári ülepítő tavainak környékén. Ott aztán lehetett figyelni és tanulmányozni a madarakat, egészen testközelből, ugyanis a szakemberek bemutató gyűrűzést is tartottak.

Félezer faj a Európai Madármegfigyelő Napok szolnoki statisztikája

– Több mint ötven madárfaj körülbelül ötszáz egyedét figyelhettük meg és Bodzás János tagtársunknak köszönhetően mintegy nyolcvan madár ornitológiai gyűrűt is kapott, ők tizenhárom faj közül kerültek ki – számolt be a madaras esemény számadatairól Pálinkás Csaba.

A Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Helyi Csoportjának elnöke hozzátette: ritkaságok is távcsővégre és hálóba akadtak.

Ritkaságok is hálóba akadtak, s jelölőgyűrűt kaptak

– Gyűrűztünk cinegéket, őszapókat, jégmadarakat, de tüzesfejű királykát is és ritkaságként egy gyönyörű nagy őrgébicset is fogtunk. Rajtuk kívül még sok szép madárka színesítette napunkat – szólt a sikeres programról az egyesületi elnök, aki megköszönte a szervezők, résztvevők munkáját és a madárbarátok érdeklődését.

Az európai program keretében Kunszentmártonban is tartottak madármegfigyelést. Ott is sok látogatót vonzott az esemény, reggeltől késő délutánig madarásztak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában