Hat hónap telt el

2 órája

„Nem csak a turmixgépet küldtük nyugdíjba, hanem a babakocsit is” – a génterápia megváltoztatta Galó Tomi életét

Félévfordulót ünnepelt a Galó család. A napokban volt fél éve, hogy Galó Tomi megkapta a génterápiát, azóta, ahogy a szülei mondják: megfordult velük a világ. A jó értelemben.

Rimóczi Ágnes

Sokat vártak rá, sokak segítségével történt meg a csoda a szolnoki kötődésű kisfiúval. Galó Tomi április legelején Dubajban kapta meg a Zolgensma gyógyszert, a génterápia mintegy 700 millió forintba került, és évekig tartó gyűjtés eredményeként jött össze rá a pénz. Az a nap mindent megváltoztatott a kisfiú családja életében. Aminek immár fél esztendeje...

génterápia
Tomi már iskolás, imádja a könyveket, egyre ügyesebben bánik a betűkkel
Forrás: Együtt Tomikáért Facebook-oldal

– A génterápia megváltoztatta az életünket, a világunkat, mindent! – foglalta össze a kisfiú édesanyja abban a közösségi bejegyzésben, melyet a hat hónapos évfordulón írt a követőiknek.

– Egy energikus, cserfes kisfiúval utaztunk ki Dubajba, tele álmokkal, reménnyel és egy érett, erős, nagyfiúval tértünk haza. Rengeteg nehézségen mentünk keresztül kint is, de ez az eredmény mindent megért – tette hozzá Hornischer Anikó.

Most már jöhet a pizza és a csokoládé

Visszatekintve elmondta: amikor kimentek, rettegtünk minden étkezéstől, mindegyiket beárnyékolta a köhögés, és a félrenyelés veszélye. Aztán ez olyan gyorsan elmúlt a génterápia után, amilyen alattomosan bekúszott három évvel ezelőtt az életükbe.

– Ma már azt eszi Tomika, amit mi. Visszatérhettek a családi étkezések, beülhetünk egy étterembe és ő is azt rendelhet, amit szeretne.

Végre újra élvezheti a kedvenc ételeit, ehet pizzát és akár csokit

– mesélte boldogan az édesanya.

génterápia
A génterápia csodát művelt a kisfiú étkezésében. Ma már jöhet a pizza is
Forrás: Együtt Tomikáért Facebook-oldal

A génterápia meglódította a kerekesszéket

Anikó örömmel számolt be arról, hogy nemcsak az étkezésnél, hanem minden területen erősödött.

Nem csak a turmixgépet küldtük nyugdíjba, hanem a babakocsit is.

– Tomikának egész pici kora óta volt kerekesszéke, de nem igazán használtuk. Nem volt ereje hajtani, és ha inni akart nem tudtuk úgy hátradönteni, mint a babakocsit. Ez is megváltozott. A génterápia után alig pár héttel már egy órát tekert a szálloda udvarában megállás nélkül. Élvezte, hogy végre odamehet, ahova csak szeretne. Végre volt ereje hozzá – írta a posztban.

Reméljük, de tudjuk, hogy Tomi járni fog!

És mindenekfelett bíznak abban, hogy eljön az idő, amikor a kerekesszék sem kell.

– Olaszországból hoztunk Tominak új eszközöket, s fantasztikus érzés volt, hogy végre egy járássegítővel térhettünk haza. Évek óta erről álmodoztunk. Szeretné megtenni az első lépéseit és most, sok tornával ez végre nem csak álom lehet, hanem a valóság. Sem Dubaiban, sem Olaszországban nem volt kérdés, hogy járni fog-e. Rajtunk múlik, ha megkapja a megfelelő gyógytornákat. Mi pedig tornázunk kitartóan, és hétről hétre látjuk, hogy erősebb – számolt be reményteljesen Anikó, aki arról is írt, hogy szerencsére Tomi tüdeje is szépen megerősödött, végre erősen tud köhögni.

– Az életünk minden tekintetben megváltozott, úgy érezzük, mintha vele együtt újra tudnánk levegőhöz jutni, és a nap is máshogy süt – szólt boldogan és hálával az édesanya.

génterápia
A gyógytornákat bizony komolyan kell venni. Egy izgalmas történetet nézve, hallgatva ez is könnyebben megy
Forrás: Együtt Tomikáért Facebook-oldal

Boldogság, hogy Tomi végre olyan, mint egy átlagos gyerek

Szeptemberben Tomi elkezdhette az iskolát. Ahogy arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk: Galó Tomi első osztályos lett.

– Tavaly még nem voltunk benne biztosak, hogy ez lehetséges lesz. Gyorsan fáradt, egy óra ülés után le akart feküdni, a suliban pedig ezt nem lehet. De mára már ez sem akadály. Nagyon ügyesen végig csinálja a sulis napokat, ma már az ötödik óra után is csacsog hazafelé és meséli a sok sok élményt, ami történt vele. Végre vannak barátai, kinyílt számára a világ. Már nem kell otthon karanténban ülnünk, mehetünk bárhová. Hihetetlenül hálásak vagyunk mindenért – írta Hornischer Anikó.

Hozzátette: talán furcsán hangzik, de ők boldogok, hogy Tomi végre olyan, mint egy átlagos gyermek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában