Nemzeti összetartozás

2 órája

Őrtűz gyúlt a székely autonómiáért Karcagon – galériával és videóval

A Karcagi Nagykun Gazdakör 2015 óta immár hagyományossá vált székely autonómia napja alkalmából meggyújtott máglya fényénél várta vasárnap a karcagiakat, környékbeli településről érkezetteket a Bengecsegi kilátóhoz. Az őrtűz évek óta a magyarság összetartozását, az összefogást és a székely autonómiáért való kiállást szimbolizálja.

Daróczi Erzsébet

Az ünnepélyes eseményen Plósz Csilla, a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti iskola igazgatója tárogató játéka után, az őrtűz meggyújtása előtt Hubai Imre vármegyei közgyűlés elnöke szólt a megjelentekhez.

A székely autonómia napja alkalmából idén is meggyújották az őrtüzet Karcagon.
A székely autonómia napja alkalmából idén is őrtűz gyúlt Karcagon
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Köszöntök minden jószívű magyar embert, aki odafigyel arra, hogy mind a határainkon belül, mind túl élő magyarság megkapja a neki járó figyelmet, az autonómiát, hogy szabadon, önrendelkezve élhesse az életét. Sajnos látjuk, hogy napjainkban ez egyre nehezebb, mind Európában, mind a világon olyan konfliktusok zajlanak, amelyek már nem feledtethetik azokat a gondolatokat, amelyek az összetartozásról, a magyarság Kárpát-medencében eltöltött ezer esztendejéről, a magyar államiságról szólnak. Nem feledkezhetünk meg őseinkről, akik kivívták nekünk a szabadságot, hogy most magyarként Magyarországon élhetünk és arról sem, hogy vannak olyan magyar származású emberek, akik nem kapják meg a nemzeti és nemzetiségi önrendelkezés jogát és lehetőségét. Az Európai Unión belül lassan Magyarországon élő magyar állampolgárként is azért kell küzdenünk, nehogy elvegyék tőlünk az autonómiát, nehogy le kelljen mondanunk azokról a jogokról, amelyek magyarként, európai polgárként és emberként is megilletnek bennünket. Ezért fontos, hogy minél többen fejezzük ki, hogy az összetartozásban, a keresztény Európában hiszünk – hangsúlyozta az elnök.

Az őrtűz a magyarság összetartozását is szimbolizálja

Hubai Imre Csaba, a Karcagi Nagykun Gazdakör elnöke arról szólt, hogy a tűzgyújtás az összefogás révén erősödött meg a gazdákban, amikor az előző kilátó helyére felépítették az újat.

– Ezt a lehetőséget arra használjuk fel, hogy őrizzük azt a tüzet, ami összetart bennünket és átadjuk fiataljainknak, gyermekeinknek, középkorúaknak és időseknek a múlt, a jelen és a jövő összetartozásának gondolatát. Ezen a gyönyörű estén meg tudunk emlékezni székely testvéreinkről, így őrizzük a tüzet – mondta az elnök.

– Kilenc esztendeje itt, Karcag határában is együtt érezve székely honfitársainkkal mi is meggyújtjuk az őrtüzet. Jó látni, hogy sok magyar gyűlt össze, hogy kifejezze azt a szolidaritást, amely a székelyföldi testvéreinkkel, az egész világ magyarságával összeköt bennünket, mert a nagyvilághoz képest kicsiny nemzet vagyunk. Nem tettekben, nem erőben, nem elvégzett munkában, mert abban hatalmas a magyarság, de létszámban nem a hatalmas nemzetek közé tartozunk. Ezért vigyázni kell egymásra, minden magyarra, azokra a magyarokra is, akik a végeken állnak helyt, hogy ne morzsolódjanak le, hogy az idegen népek tengerének hullámai ne sodorják őket el. Ez a lelki kiállás a karcagi gazdák részéről csodálatos dolog, meg vagyok győződve arról, hogy ezt Székelyföldön is érzik és tudják, hogy számíthatnak ránk, ahogy mi is számíthatunk rájuk és minden magyarra –  hangsúlyozta az eseményen F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

A székely autonómiáért indított petíció kapcsán eddig nem történt előrelépés

–  A székelyek bizonyíthatóan a Kárpát-medencében legrégebb óta élnek ezen a tájon, mégis azért kell küzdeniük, hogy területi autonómiájukat, amely több mint ezer éven keresztül megilleti őket, sikerüljön visszaállítani. Volt aláírásgyűjtés, petíció az Európai Unióhoz is, amelyet szépen betettek a fiókba, miközben azzal foglalkoznak, miképp lehet más kontinensekről származó idegen népekkel betelepíteni magyar vidékeinket és egész Európát. Nem kivétel ez alól a törekvés alól a Székelyföld sem és szűkebb pátriánk, a Nagykunság sem. Ezért fontos, hogy ami ősi jussunk - a föld, a létezéshez való jog, a közösségeink önállósága és autonómiája, azt védjük meg – hangsúlyozta dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő.

Szepesi Tibor polgármester Reményik Sándor két versével készült erre az estére.

–  A költő kolozsvári születésű és Trianont soha nem bocsátotta meg. Utána kicsit írói válságba került, elvonult a világ elől és akkor írta legszebb verseit, amelyből az Örök tűz és a Nem nyugszunk bele - alcíme egy vers a haza sanyarú sorsáról mondom el önöknek  – mondta városvezető, aki ezzel kívánt méltó megemlékezést. Veress Zoltán plébános ünnepi beszéde után a megemlékezés közös imával zárult, majd Tömöry Zoltán fővadász meggyújtotta máglyát, s a jelenlévő több száz emlékező elénekelte a magyar és székely himnuszt.

  • Kárpát-medence-szerte, így Karcagon is őrtüzet gyújtottak a székely autonómiáért 
  • Karcagon a Karcagi Nagykun Gazdakör szervezi évről-évre az ünnepélyes eseményt
  • A szónokok a székely autonómia, és a magyarság megmaradásának, összetartozásának fontosságát hangsúlyozták

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában