Szolnok

3 órája

A kórusirodalom gyöngyszemei is emelték a szentmise méltóságát

Szolnokon Szeptember 28-án, szombaton délután emlékezetes zenei eseménnyel, kóruskoncerttel összekötött vasárnap előesti szentmise volt a temetői Szentlélek templomban.

Szathmáry István

A sok érdeklődő által felkeresett fél négykor kezdődő programban, melyen a Szolnoki Kodály Kórus, a szolnoki MÁV Férfikar, illetve a Gyömrői Férfikar énekelt Zsákai Katalin karnagy vezényletével, Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriel Fauré, Jean Langlais, Giulio Caccini, Hopson és Karai József több évszázadot átfogó zeneművei hangzottak el. 

kórus
A templom szentélyében felsorakozott kórusok
Fotó: Virágh András

A kórusok zongora- és orgonakiséretét, valamint a szentmise orgonás szolgálatát Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor biztosította. A hazai egyházi építészet egyik fénykorában, a két háború között épült templom kiváló akusztikája méltó keretet adott a külön is kiváló élményt adó énekkarok remek összhangzásának. A négy órakor kezdődő bensőséges szentmise főcelebránsa a hívek által átéléssel fogadott gondolatokat megfogalmazó Varga Tamás atya, cibakházi plébános volt. A szertartás perselyadományait a Belvárosi Nagytemplom toronysisakjának javítására ajánlották fel.

A kórusokat vezénylő Zsákai Katalin karnagy
Fotó: Beküldött fotó

Szolnok következő templomi orgonás eseményeként három szolnoki orgonaművész két orgonán elhangzó játékát hallhatja a közönség október 13-án délután fél öt órakor a Belvárosi nagytemplomban. Ekkor Három dudás – címmel Kovács Szilárd Ferenc, Szikora Ilona és Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor fogja megszólaltatni a hangszerek királynőjét.

A szentmise fényét három kórus szolgálata is emelte
Fotó: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában