Őszi Mozaik

3 órája

A kertészkedés segít megőrizni az egészséget

A városi élet is felelős lehet az asztma és az allergiás betegségek kialakulásáért. Finn tudósok vizsgálták a kertészkedés egészségre gyakorolt hatását és egy kutatás alapján a növénytermesztés valóban erősítheti az immunrendszert. Egy hónap után a kertészkedő csoportban résztvevők bőrbaktériumai sokasodtak, a gyulladáscsökkentő molekulák szintje pedig megemelkedett.

Szoljon.hu

Túl tisztán élünk a városokban, amely az immunrendszerrel összefüggő légúti betegségekhez vezethet, ilyen az asztma és az allergiák is. A változatos környezeti mikroorganizmusoknak való kitettség pedig, különösen a talajon keresztül, fontos az immunrendszer természetes fejlődéséhez és működéséhez. Egy kutatás beigazolta a kertészkedés egészségre gyakorolt pozitív hatásait – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Woman cares for plants, watering green shoots from a watering can at sunset. Farming or gardening concept
Fotó: Gettyimages.com / Forrás: Illusztráció

A legújabb kutatások alapján a kertészkedés nemcsak a fizikai aktivitásnak tesz jót, hanem az immunrendszert is erősítheti – írja a portál. Testünk hemzseg a mikroorganizmusok millióitól, amelyek az anyagcserénktől a mentális egészségünkig mindent befolyásolnak. Számos szerepük mellett ezek a mikrobák létfontosságúak immunrendszerünk támogatásában és a gyulladás csökkentésében is. A bőrön lévő mikrobák például segíthetnek megakadályozni, hogy a kórokozó baktériumok betegséget okozhassanak.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a természetben található, mikrobákban gazdag anyagokkal való érintkezés növelheti az emberi mikrobióm – az emberi testben élő mikroorganizmusok – sokféleségét.

Az Environment International folyóiratban megjelent új tanulmányban a finn Helsinki Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy

egy hónapnyi városi beltéri kertészkedés elegendő volt a résztvevők sokféle bőrbaktériumainak a növeléséhez.

Öt baktériumtörzs (Bacteroidetes, Planctomycetes, Proteobacteria, Cyanobacteria és Verrucomicrobia) és egy osztály (Bacteroidia) diverzitása nőtt a beavatkozási csoportban résztvevők bőrén, míg a placebocsoportban nem figyeltek meg változást.

Ezenkívül nőtt a gyulladáscsökkentő molekulák szintje is a korábbi mérésekhez képest.

Az eredmények jelentősek, mivel a városiasodás az immunitással összefüggő betegségek, például az allergiák, az asztma és az autoimmun betegségek jelentős növekedéséhez vezetett, ami magas egészségügyi költségeket generál. Túl tisztán élünk a városokban

– nyilatkozta Mika Saarenpää, a tanulmány első szerzője, a Helsinki Egyetem kutatóorvosa.

Ha még többet szeretne megtudni a témáról, kattintson a Világgazdaság cikkére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában