Őszi Mozaik

2024.09.17. 08:48

Narancsos sütőtöklekvár

Ha ősz, akkor sütőtök. Ha ősz, akkor lekvár. Ezt a kettőt kombinálva egy igazi őszi finomságot kapunk: a sütőtöklekvárt.

Szoljon.hu

A mindmegette.hu tovább emelte a tétet, és megmutatta, hogyan kell egy igazán őszi ízkombinációt elkészíteni: a narancsos sütőtöklekvárt.

Narancsos sütőtöklekvár
Forrás: Mindmegette.hu

Hozzávalók:

50 dkg    kanadai sütőtök

25 dkg    hokkaidó tök

2 db    bio citrom

1 db    gyömbér (diónyi)

5 dl    narancslé (100 %-os)

50 dkg    befőzőcukor (3:1) 

3 db    fahéjrúd (elhagyható)

6 db    szegfűszeg (elhagyható)

3 db    csillagánizs (elhagyható)

Elkészítés

A befőttes üvegeket és a tetőket előkészítjük a felhasználáshoz. Az üvegeket elmossuk, majd 100 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre. A kanadai sütőtököt meghámozzuk, a magjait kikanalazzuk és kockákra vágjuk. A hokkaido tököt szintén kimagozzuk, de a héját rajta hagyjuk, és ezt is kockákra vágjuk. A tökkockákat nagyobb fazékba öntjük.

A citrom héját lereszeljük. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A narancslevet, a citromhéjat és a gyömbért is a fazékba tesszük.

Felfőzzük, majd kb. 25-30 perc alatt puhára főzzük a tököt. A puha tököt botmixerrel finomra pürésítjük. A citromot kifacsarjuk, majd a befőzőcukorral a tökpüréhez adjuk. Felfőzzük, majd a forrástól számítva 3-4 percig gyöngyözni hagyjuk.

Az elkészült lekvárt az üvegekbe merjük, tetejükre fóliát helyezünk és rájuk csavarjuk a tetőt. 5-10 percre fejre állítjuk őket, majd száraz dunsztba tesszük, és lassan hagyjuk kihűlni.

Ha fűszeresen szeretnénk készíteni a lekvárt, a fahéjat, szegfűszeget és a csillagánizst a narancslével együtt tegyük a tökhöz és a pürésítés előtt vegyük ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában