2024.09.17. 08:48
Narancsos sütőtöklekvár
Ha ősz, akkor sütőtök. Ha ősz, akkor lekvár. Ezt a kettőt kombinálva egy igazi őszi finomságot kapunk: a sütőtöklekvárt.
A mindmegette.hu tovább emelte a tétet, és megmutatta, hogyan kell egy igazán őszi ízkombinációt elkészíteni: a narancsos sütőtöklekvárt.
Hozzávalók:
50 dkg kanadai sütőtök
25 dkg hokkaidó tök
2 db bio citrom
1 db gyömbér (diónyi)
5 dl narancslé (100 %-os)
50 dkg befőzőcukor (3:1)
3 db fahéjrúd (elhagyható)
6 db szegfűszeg (elhagyható)
3 db csillagánizs (elhagyható)
Elkészítés
A befőttes üvegeket és a tetőket előkészítjük a felhasználáshoz. Az üvegeket elmossuk, majd 100 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre. A kanadai sütőtököt meghámozzuk, a magjait kikanalazzuk és kockákra vágjuk. A hokkaido tököt szintén kimagozzuk, de a héját rajta hagyjuk, és ezt is kockákra vágjuk. A tökkockákat nagyobb fazékba öntjük.
A citrom héját lereszeljük. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A narancslevet, a citromhéjat és a gyömbért is a fazékba tesszük.
Felfőzzük, majd kb. 25-30 perc alatt puhára főzzük a tököt. A puha tököt botmixerrel finomra pürésítjük. A citromot kifacsarjuk, majd a befőzőcukorral a tökpüréhez adjuk. Felfőzzük, majd a forrástól számítva 3-4 percig gyöngyözni hagyjuk.
Az elkészült lekvárt az üvegekbe merjük, tetejükre fóliát helyezünk és rájuk csavarjuk a tetőt. 5-10 percre fejre állítjuk őket, majd száraz dunsztba tesszük, és lassan hagyjuk kihűlni.
Ha fűszeresen szeretnénk készíteni a lekvárt, a fahéjat, szegfűszeget és a csillagánizst a narancslével együtt tegyük a tökhöz és a pürésítés előtt vegyük ki.