Lenyűgöző látvány

2024.08.11. 06:55

Ma este kezdődik az égi tűzijáték, varázslatos csillaghullással érkeznek a Perseidák

Augusztus közepén erednek meg csak igazán Szent Lőrinc könnyei, hiszen ekkor éri el maximumát a Perseidák meteorraj, mely egy 133 évente felbukkanó üstökös maradványa. A csillaghullás leglátványosabb szakasza augusztus 11-én, 12-én és 13-án figyelhető meg fényszennyezéstől mentes helyen.

Molnár-Révész Erika

Érdemes az éjszakai égboltot kémlelni, és sokat kívánni az elkövetkezendő napokban, ugyanis mint minden évben, idén is látványos csillaghullás várható augusztus elején-közepén. Érkeznek a Perseidák.

csillaghullás, Ujlaki Csaba
Káprázatos csillaghullás közeleg, a Perseidák meteorraj az elkövetkezendő napokban éri el maximumát. A látványos égi jelenségről Ujlaki Csaba szolnoki csillagászt kérdeztük
Fotó: Kiss János

 – Nem hullócsillagokról beszélünk, hanem meteorokról, melyek belépnek ilyenkor a Föld légkörébe, és felizzanak, illetve fénylésre gerjesztik légkörünk atomjait. A „jönnek a Perseidák" kifejezés tulajdonképpen azt jelenti, hogy ilyenkor egy meteorrajjal találkozik a Föld a Nap körüli pályáján haladva, és ebben a meteorrajban kisebb-nagyobb kődarabok, porszemek – melyek szintén a Nap körül keringenek– belépnek a Föld légkörébe, felizzanak, és ezeket látjuk úgy, mintha csillagok potyognának az égből – magyarázta a jelenséget Ujlaki Csaba szolnoki csillagász.  

Miért kapta a Szent Lőrinc könnyei nevet a látványos csillaghullás?

Mint azt a csillagász elmondta, már a régi kor emberei is megfigyelték ezt az égi jelenséget, hiszen főleg augusztusban páratlan látványt nyújt az éjjeli égbolton. 

 – Időszámításunk szerint 258 augusztus 10-én halt máglyahalált egy Lőrinc nevű mártír, akit a rómaiak kereszténysége miatt üldöztek, majd végeztek ki. Az elmondások szerint a máglyán egyetlen hangot sem hallatott, csak a könnyei hullottak, a néphagyomány pedig összekötötte a két jelenséget, és úgy nevezte el a Perseidák meteorrajt, hogy Szent Lőrinc könnyei – adott magyarázatot az elnevezésre a szakember.

Egy visszatérő üstökös okozza a csodás égi jelenséget

– Egy 133 évenként felbukkanó üstökösről van szó, mely a felfedezőitől a 109P/Swift-Tuttle nevet kapta. Ennek a maradványaival, az üstökösből kiszabaduló porszemcsékkel találkozik ilyenkor a Föld, és ez eredményezi a látványos csillaghullást. A meteorraj egyébként elég széles, így már július végétől lehet észlelni, de ilyenkor, augusztus 11-én, 12-én és 13-án éri el a maximumát. Augusztus végéig halad át a meteorraj a Föld légkörén, így a hónap végéig tapasztalható csillaghullás, csak ritkábban – hangsúlyozta Ujlaki Csaba

Mint elmondta, az elkövetkezendő napokban  fényszennyezéstől mentes helyen érdemes megfigyelni a jelenséget, lehetőleg éjfél után. 

– Ne várjunk nagyon sűrű meteorzáport, érdemes türelmesen kémlelni az eget – tette hozzá a csillagász.

Egy országos rendezvény részeként is csodálhatjuk a Perseidákat

Idén is megrendezik az Egy Hét a Csillagok Alatt című programsorozatot augusztus 9-e és 17-e között, melyhez országszerte csatlakoznak csillagászok, bemutató csillagvizsgálók, így a szolnoki TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló is.

– Két hétvége is szerepel a programsorozatban, pénteki és szombati napokon mi is rendezünk előadásokat, bemutatókat a 24 emeletes toronyházban. ennek keretében figyeljük majd meg a meteorhullást, lesz távcsöves megfigyelés is, tulajdonképpen nyílt napokat tartunk. A programjaink ingyenesek, de a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrációhoz kötöttek – hangsúlyozta Ujlaki Csaba csillagász, a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló előadója. Hozzátette, a részletes programot és a regisztrációhoz szükséges emailcímet a csillagvizsgáló közösségi oldalán lehet megtalálni

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában