Budapest

2024.06.26. 06:10

Döntött a Kúria: nem ismétlik meg a főpolgármester-választást

Karácsony Gergely elfogadja a független magyar bíróság döntését.

MW

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt (fent) és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltjének (lent) választási plakátja a Váci úton 2024. június 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Kúria szerdán tartott ülésén tárgyalta a főpolgármester-választással kapcsolatban Karácsony Gergely által emelt fellebbezést, amelyben a főpolgármester egy teljesen új választás kiírását, illetve a június 9-én tartott választás eredményeinek megsemmisítését kérte – írja a Magyar Nemzet.

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését

– írta a közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Vagyis a Kúria döntése értelmében nem ismétlik meg a főpolgármester-választást Budapesten.

Vitézy Dávid: Karácsony beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte úgy a független magyar bíróságokat, ahogy most ő teszi

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi - írta Vitézy Dávid szerdán a Facebook-oldalán. 

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely azon közlésére reagált, amely szerint a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, nem lesz megismételt választás, így ő marad Budapest főpolgármestere a következő öt évben is. 

Vitézy Dávid - aki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson - azt írta: "a Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom". 

Karácsony Gergely - aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, amelyet végül a választás érvénytelen szavazatainak június 14-i ellenőrzése után 41 szavazattal nyert meg - június 17-én adta be a Kúriának a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérő indítványát. 

A főpolgármester szerdai Facebook-bejegyzésében közölte: a Kúria helybenhagyta az NVB döntését, és a döntés értelmében a következő öt évben is ő lesz Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését". 

Ezt követően Vitézy Dávid úgy reagált: a Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben - írta. 

Vitézy Dávid "rendkívül aggasztónak" tartja a város szempontjából azt "az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek". 

Továbbá - mint folytatta - a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket, és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek. 

A politikus szerint eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével. 

Karácsony Gergely nem megvédte a "Budapest köztársaságot", hanem "nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város" - írta Vitézy Dávid. 

Hozzátette: számára a főpolgármester mai vádaskodó, rágalmazó posztja is ezt bizonyítja. Egy ötéves ciklusát kezdő, újraválasztott, és közgyűlési többség híján a város fejlesztése érdekében a többi frakcióval az együttműködés lehetőségét kereső főpolgármester nem írna ilyeneket, mint ma Karácsony Gergely. 

"Magam részéről továbbra is Budapest fejlesztésében, a programom minél több elemének megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében vagyok érdekelt, és ennek szellemében fogok dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben" - fogalmazott a politikus. 

Vitézy Dávid hangsúlyozta: a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogja tekinteni Karácsony Gergelyt. 

"Ha azonban komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor viszont ő saját magát nem tekinti annak" - tette hozzá. 

Vitézy Dávid megjegyezte azt is, Karácsony Gergely a lemondásával bármikor előállíthatja azt a helyzetet, hogy új főpolgármester-választás legyen, "ha egy szó is igaz volt abból a hisztérikus vádaskodásból, amit az NVB épülete előtt tartott tüntetésén a főpolgármester elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell".

Korábban írtuk:

Ma eldől, lesz-e új főpolgármester-választás

A döntést, melynek lényege, hogy megsemmisítenék a választás eredményét, és új választást írnak ki, máig kell meghoznia a Kúriának – hívja fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet. 

Minden idők legszorosabb főpolgármester-választási csatáját hozta Budapesten 2024. június 9-e. Karácsony Gergely inkább a DK-sokkal járta az országot, és ezeken az alkalmakon azt hangoztatta, hogy Budapesten olyan jól állnak, hogy még ezt is megteheti. Mint az kiderült, nem állt olyan jól, a Vitézy Dáviddal lefolytatott Partizán-vita pedig még jobban rombolta a regnáló főpolgármester nimbuszát. Az LMP jelöltjének kampánya az utolsó hetekben új erőre kapott, ezen pedig még egyet lendített, hogy a választások előtt két nappal Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje visszalépett, és támogatóitól azt kérte, szavazzanak Vitézy Dávidra. 

Karácsonyék ettől a lépéstől teljesen bepánikoltak, a főpolgármester egy nappal a választás előtt plakátrongálásba kezdett, és Vitézyt próbálta azzal lejáratni, hogy fideszes.

Visszafelé sült el azonban a főpolgármester húzása, hiszen így saját narratívája szerint egy Fidesz-jelölt szorongatta meg. A szavazatok számlálása közben szinte végig Vitézy Dávid vezetett, a legvégére aztán valahonnan előkerült még jó pár Karácsony-voks, így a regnáló főpolgármester néhány száz szavazattal, de megnyerte a versenyt. 

Érdemes rögzíteni, hogy mindkét jelölt több mint 371 ezer szavazatot kapott, egy ilyen eredménnyel könnyűszerrel meg lehet nyerni egy főpolgármester-választást, amikor Tarlós István és Demszky Gábor között a legszorosabb volt a verseny, 2006-ban, akkor a végül győztes Demszky 362 ezer szavazat begyűjtésével tudta elnyerni még egy utolsó ciklusra a főpolgármesteri posztot, és kicsit több mint 1 százalékkal előzte meg Tarlóst. 

Vitézy Dávid már a szavazatok számolása közben, amikor még ő vezetett, bejelentette, hogy újraszámlálást fog kérni, az ugyanis már látszott, hogy

rekordszámú, több mint 24 ezer érvénytelen szavazat érkezett, joggal lehetett feltételezni, hogy ezek között van olyan, amit amiatt nem számoltak bele az érvényesek közé, mert a visszalépett Szentkirályi neve mellé is ikszet tettek a választópolgárok. 

Az érvénytelen szavazatokat végül újra is számolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ám amíg ez tartott, Karácsony Gergely bejelentette, hogy új főpolgármester-választás kiírását követeli, valószínűleg arra számított, hogy Vitézy fordíthat az érvénytelen szavazólapok átnézése után. Karácsony félelme nem igazolódott, bár a pár száz szavazatnyi különbség lecsökkent 41-re, de ez is azt jelenti, hogy a főpolgármestert 0,01 százalék különbséggel újraválasztották. 

Karácsonyék kérelmét be is fogadta az NVB, azonban ezt elbírálni már a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria fogja.

A döntést, melynek lényege, hogy megsemmisítenék a választás eredményét, és új választást írnak ki, máig kell meghoznia a Kúriának.

Ezzel párhuzamosan Vitézy Dávidék azt szeretnék elérni, hogy két kerületben (IV., VII.) ismételjék csak meg a főpolgármester-választást, mert ezeken a helyeken Szentkirályi nevét alig láthatóan húzták csak ki a szavazólapokról.

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról. A jogorvoslati kérelem elbírálásának határideje a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap. Ez június 26-án, azaz ma telik le.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában