Kosárlabda

2021.01.04. 07:00

Sopronban lép pályára az Olaj

A tizedik forduló keretében rendezik a Sopron–Szolnoki Olajbányász bajnoki mérkőzést hétfő este hat órakor a hűség városában.

Varga Csaba

Nehéz sorozat előtt áll a listavezető Szolnoki Olajbányász legénysége

Fotó: Kiss János

Annak ellenére, hogy a tizedik fordulóról beszélünk, az Olaj a 12., míg a házigazda Sopron a 13. bajnoki meccsén lép pályára hétfő este. Ami közös a két csapat idei szereplésében, az az, hogy mindketten legyőzték a címvédő Falco KC gárdáját, a soproniak hazai pályán 101–98-ra, míg a szolnokiak idegenben 80–75-re múlták felül a szombathelyieket.

A soproniak a Falco mellett a Jászberényt és a Kaposvárt is legyőzték, ellenben kikaptak a Szegedtől és a Pakstól is sportcsarnokukban, a Novomatic Arénában. Idegenben egyaránt háromszor nyertek és kaptak ki, így jön ki az ötvenszázalékos mérlegük.

A felek a tavalyi évadban kétszer találkoztak egymással, előbb 2019. november 16-án az Olaj 84–70-re nyert a Tiszaligetben, majd 2020. március 11-én Sopronban mérkőztek meg, ekkor a házigazdák 85–73-as győzelmet arattak. Érdekesség, hogy ez utóbbi volt mindkét csapat számára a bajnokság utolsó mérkőzése, ezt követően ugyanis a világjárvány miatt lefújták a küzdelmeket. A két együttes akkori keretéből egyaránt hat-hat játékos maradt meg hírmondónak. Nem változott a két edző személye, a Sopront a görög Kosztasz Flevarakisz, míg az Olajt a szlovén Gasper Potocnik irányítja.

A jelenről annyit, hogy az Olajbányász szombathelyi sikerével az élről várja a folytatást, amelynek első állomása lesz a mai soproni fellépésük. Ezt követően még öt honi bajnoki és három FIBA Európa-kupa-összecsapás vár a piros-feketékre januárban, nem semmi megméretésnek ígérkezik. A szolnoki klub egykori játékosa, Kmézics Zorán, az 1991-es bajnokcsapat tagja, a 2000-ben ezüstérmes gárda edzője a BB1.hu-nak nyilatkozott az esélyekről.

Nehéz sorozat előtt áll a listavezető Szolnoki Olajbányász legénysége
Fotó: Kiss János

– A Sopron is egy olyan együttes, amely több meglepetést is okozott már az idei pontvadászatban, hazai pályán nagyon jól játszik a csapat. A Szolnok viszont megmutatta Szombathelyen, hogy bárkit meg tud verni idegenben, úgyhogy ötven-ötven százalékos esélyt adok mindkét a gárdának a győzelemre. Közülük az fog nyerni, amelyik ezen a napon jobb formát fog ki, és motiváltabb lesz.

Az új esztendőben ezidáig két bajnoki mérkőzést játszottak, az eddig is remeklő Szedeák 87–78-ra, lehet mondani, hogy magabiztosan győzött az Alba Fehérvár csarnokában. A Falco KC pedig hazai pályán játszva 84–72-re verte a Kaposvárt. A Kecskemét–Jászberény találkozót pedig azért halasztották el tegnap, mert a berényiek egyik játékosa pozitív koronavírustesztet produkált.

Visszavonul a közönségkedvenc

A tavalyi esztendő utolsó napján Sztrahinja Milosevics, a szombathelyi Falco kosárlabdázója bejelentette visszavonulását. A 35 esztendős szerb erőcsatár sérülései, valamint a karanténidőszak után úgy érezte, már nem tud olyan szinten teljesíteni, amelyet saját magától elvár, és amellyel a csapatot olyan mértékben tudná segíteni, ahogy azt szeretné. Ezért úgy döntött, hogy felhagy a profi sporttal, és kezdeményezte szerződése felbontását.

Mivel a Falco csapatának is sűrű a programja, valamint a keretben többen is sérüléssel bajlódnak, ezért a következő pár napban még a játékos is a többiekkel készül, és szükség esetén pályára lép, így volt ez tegnap a Kaposvár ellen is. Milosevics igazából az Olajbányász csapatával ért el szép sikereket hazánkban, hiszen háromszoros bajnok és kétszeres kupagyőztes volt a piros-feketékkel.

Az öltözőben és pályán is vezéregyéniségnek számított. Arról nem beszélve, hogy a Milo becenevű kosaras közönségkedvenc volt a Tiszaligetben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában