Közélet

2014.08.12. 20:44

Újabb tíz munkás betegedett meg

Fertőzés vagy mérgezés? – a kórházban lévő áldozatok mindkét eshetőségről beszélnek, miután az elmúlt napok során újabb tíz ember szorult orvosi kezelésre azt követően, hogy a megye több pontján kukoricaföldön dolgoztak. A vizsgálatok azonban az előbbit igazolták.

Szoljon.hu

Nurse Comforting Patient

Fotó: Getty Images/Fuse

- Nem tudom pontosan, mikor és hol fertőződtem, hol betegedtem meg – mesélte el lapunknak a szolnoki Hetényi Géza kórház infektológiai osztályán kezelt Gazdag Istvánné. – Mi voltunk Kétpón, Szenttamáson, Kuncsorbán. Én augusztus elsején fejeztem be a munkát a földeken, de semmi bajom nem volt egészen következő hét keddig, amikor is belázasodtam, szédülni kezdtem.

A településen többen is panaszkodtak hasonló tünetekre, de tudomásom szerint csak egy fiút szállítottak be ide a kórházba. – Nálam nem ilyen gyorsan jelentejezett a betegség – vágott közbe a kórtermi szobatárs, Papp Istvánné. – A napszámos munka után három héttel kezdtem rosszul érezni magam, felment a lázam, erőtlen voltam. Azt hittem gyomorrontásom van, hiszen hasmenésem volt, később pedig influenzára gyanakodtam, erre is szedtem a gyógyszereket, de nem javult az állapotom, inkább rosszabbul lettem. Végül a fiam hívta ki hozzám az ügyeletet, ahol az orvos injekciót adott be nekem, majd kórházba vitetett, így kerültem ide, a Hetényibe.

Ekkor tudtam meg, hogy talán a földön szedtem össze valamiféle fertőzést – magyarázta az asszony kórházba kerülésének körülményeit. A két nő elmondta, az elmúlt hetekben különböző földeken dolgoztak, kukoricát címereztek. Az esőzések miatt felázott talajon csak nehezen tudtak mozogni.– Levetettük a cipőnket, de mit tehettünk volna, hiszen a sár letépte a lábunkról a csizmát is – folytatta Papp Istvánné. – Így mezítláb mentünk be a táblába. Állítólag ez volt a baj, mert amikor felsértettük a lábunkat, akkor a rágcsálók fertőző ürüléke miatt mi is megbetegedtünk és most itt vagyunk. A betegek állapotáról a Hetényi Géza kórház infektológiai osztályának vezető főorvosát, dr. Tusnádi Annát kérdeztük. – Az elmúlt napok során öszszesen tíz beteg került az osztályunkra – mondta el kérdésünkre a főorvos. – Közülük jelenleg még négyen állnak kezelés alatt, mindannyian kukoricát címereztek mezítláb, sáros, felázott talajon.

A betegeknél tapasztalt tünetek alapján felmerült a leptospirózis gyanúja, amellyel feltételezhetően a termőföldi munkák során, a rágcsálók ürüléke, vizelete által fertőződhettek meg. Ennél érintkezik, így bejutva a szervezetbe produkálja a betegeknél az ápoltak által említett tüneteket. Akiket nálunk kezeltek, közülük  A nálunk kezelt személyek közül kettőnek volt súlyosabb az állapota. Két személynek volt súlyosabb az állapota, de az alkalmazott gyógyszeres kezelésnek köszönhetően szépen javul az állapotuk. Várhatóan a még nálunk lévő négy beteg közül ketten már szerdán hazamehetnek, a másik kettő pedig hétfőn került az osztályra, így távozásukról még korai lenne nyilatkozni. Megyénkben tegnapig 25 fő betegedett meg leptospirosis gya-nújával, tájékoztatta lapunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. Jellemző klinikai tünetek a visszatérő 39-40 fokos láz, hidegrázás, izomfájdalmak, erős fejfájás, szédülés, hányás, hasmenés.

A betegek ellátása kórházban történt/történik, a legtöbben néhány napos kezelés után elhagyják a kórházat. Megbetegedésük előtt mezőgazdasági munkát végeztek (döntően kukoricát címereztek) és mezítláb dolgoztak az eső által elárasztott (gyakran térdig érő vízben), sáros földeken. A rágcsálók jelentős elszaporodása – melyről a betegek is beszámoltak – miatt a víz és a talaj vizeletükkel szenynyeződhetett és a bőrön lévő apró horzsolásokon, sebeken keresztül fertőződhettek a betegek. Az első megbetegedések július végén jelentkeztek a kukoricásban címerező munkások körében, akkor kilencen szorultak kórházi kezelésre. A  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálatot indított. Laboratóriumi vizsgálat már több esetben igazolta a leptospirosist.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!