Közélet

2012.05.15. 07:38

Ön is veszélyben lehet, így ismerheti a súlyos kór tüneteit!

Az anyajegyek a bőrön lévő barna foltok vagy növedékek. Több típusa van, vannak, amelyek rosszindulatúvá válhatnak — ez a melanoma, vagy festékes bőrdaganat. Bár nem túl gyakran fordul elő, de az óvatosság indokolt.

Szoljon.hu

doctor inspecting woman patient skin

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Mindenkinek érdemes lenne évente szűrővizsgálaton részt vennie, de különösen fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén orvos lássa az anyajegyeket. A rosszindulatú daganatok gyakorisága az elmúlt 20 évben megháromszorozódott Magyarországon! Nemzetközi felmérések igazolják, hogy míg a bőrgyógyász szakorvosok 75-90 százalékos pontossággal ismerik fel a melanomát, addig más orvosok esetében ez általában 20-40 százalék, ezért mindenképpen bőrgyógyásznak kell megmutatni a gyanús anyajegyet.

A felismerés valójában közelíti a 100 százalékot olyan értelemben, hogy az enyhén gyanús elváltozásokat is operálják, így gyakorlatilag elérhető, hogy minden melanomát időben kivegyenek. Az időben és szakszerűen eltávolított melanoma esetén a gyógyulási arány gyakorlatilag 100 százalék, egyébként viszont nagyon rosszak a kilátások.

A biztosan jóindulatú anyajegyet csak akkor távolítják el, ha esztétikailag zavaró, vagy ha sérülésnek kitett helyen van. Esztétikai okból akkor érdemes belevágni a műtétbe, ha a műtéti heg várhatóan kevésbé feltűnő, mint az anyajegy volt. Ha valakinek sok vagy szabálytalan anyajegye van, évente ellenőriztetni kell. Kerülni kell a napégést. A szabálytalan anyajegyeket érdemes olyan fényvédővel bekenni a napozás előtt, amely UV-A és UV-B tartományban egyaránt véd és magas faktorszámú (30 felett). Teljesen ártalmatlan festékes elváltozás ugyanakkor az időskori szemölcs, mely a kor előrehaladtával nagy számban jelentkezhet.

Az anyajegytől és a melanomától való elkülönítés szakorvosi feladat. Nemcsak festékes, hanem más anyajegyek is lehetnek a bőrön, így például az éranyajegyek. Ezek nagyrészt ártalmatlan növedékek. Rosszindulatú daganatok előfordulhatnak a melanomán kívül is. Bár gyakoribbak, mint a melanoma, kevésbé veszélyesek. Ennek ellenére, ha folyamatosan növekvő daganatot vagy nem gyógyuló sebet észlelünk, mutassuk meg orvosnak. Ezek megoldása is elsősorban műtéti.

Melanoma gyanújelek

Szimmetria:
ha az anyajegyet gondolatban kettévágva a két fél nem azonos, vagy ha a felszíne szabálytalan.
Szélek: széle szabálytalan, vagy a környezettől nem élesen határolódik el.
Szín: színe egyenetlen, többféle árnyalatot mutat.
Szélesség: szélessége meghaladja az 5-6 millimétert.

Tévhit, de miért is?

Tévhit: a növekvő, gyanús anyajegyet tilos műtéti úton eltávolítani. Valójában éppen a fordítottja igaz: a gyanús anyajegyet szakszerűen el kell távolítani. A tévhit alapja az, hogy Magyarországon a melanomás esetek nagy része későn kerül műtétre, így a látszat az, hogy fölösleges, vagy éppen káros volt a műtét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!