Közélet

2015.01.16. 13:24

Nem adják fel: tovább harcolnak a kisfiú életéért

A jászberényi Farkas család tovább küzd gyermekük, a tizenkét esztendős Ricsi betegségeivel. Farkas Ricsi volt az első hazánkban, aki élődonoros tüdőátültetés segítségével kapott új lehetőséget a gyógyulásra. Az édesanyjától kapott tüdőlebeny azóta is jól működik, más betegségekkel, szövődményekkel azonban tovább kell küzdenie.

Banka Csaba

– Az elmúlt három és fél hónap rettenetesen nehéz időszak volt – mondta Ricsi édesanyja, Eszes Ágnes. – Az én nagyfiam ismételten egy rendkívül nehéz időszakon van túl, de most is folyamatosan járnunk kell kontrollra.
Az átültetett tüdőlebeny folyamatosan dolgozik, jól működik, mégis rendkívül magas szintre került a fiú vérének szén-dioxid szintje. A normális érték közel ötszöröse volt, amikor múlt év őszén budapesti kórházának intenzív osztályára került. Azt gondolom, hogy ismét az orvosok helytállásának és Ricsi erejének köszönhető, hogy itt van közöttünk.


– A kezelőorvosok úgy gondolják – teszi hozzá az édesanya –, hogy tüdőátültetés előtt évekkel elvégzett csontvelő transzplantációt követő, úgynevezett GVHD betegség kihatását szenvedi még most is Ricsi. Emiatt nem fejlődik úgy a csontozata, mellkasa, ezért van gond az izmai fejlődésével. Az oxigént felveszi a tüdeje, ugyanakkor a széndioxidot már nem tudja kilélegezni teljes mértékben. Mostanra erősödött meg úgy, hogy az intenzív kezelés után múlt hét pénteken hazaengedték, de itthon is napi 18-20 órán át egy speciális mobil légzőkészüléket kell használnia, és hetente több alkalommal kell kontroll vizsgálatokra és különböző kezelésekre Budapestre utazni. Ráadásul továbbra sem fejlődik úgy a szervezete ahogy kellene tizenkét évesen, nehezen hasznosítja a szervezetébe jutó tápanyagokat.


Nem akarom túl nagy szavakkal illetni Ricsikét, de napi szinten megharcol a kis életéért, szememben egy igazi kis harcos. Csodálom a kitartásáért, amikor pedig egy kicsit elcsügged, nekünk kell valahogyan pozitív energiát adni ahhoz, hogy továbbra is meg akarjon gyógyulni.
– A folyamatos kezelések során több alkalommal nem csak a fizikális problémák, de a lelki egyensúly helyreállítása érdekében is foglalkozni kellett, kell a fiatal fiúval – tette hozzá Eszes Ágnes. – Azt reméli a család, hogy az újabb nehéz szakaszon is túljutva talán egyszer hosszú-hosszú évek küzdelme után túljuthatnak a betegségeken. Egyelőre mindez még csak remény, ugyanakkor nem kívánják feladni a küzdelmet.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] A nehéz időszakokon egymás erősítve jutnak át FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

– Minden megmozgatunk annak érdekében, hogy megtaláljuk a gyógyulás eszközeit. Sokszor sokan kérdezik tőlem, hogy miért harcolunk még, miért nem adjuk fel – mondta az édesanya. – Mindenkinek, akik kételkedik bennünk és Ricsiben, azt szoktam mondani, hogy akiben ennyi erő és ennyi akarat van gyerekként, azt szeretni, támogatni, segíteni kell. Egy szülő nem adhatja fel, és bármilyen nehézség is tornyosul előttünk csak előre nézünk és meg kell oldani azokat. Eddig még sikerült túljutni mindenen, pedig megpróbáltatásból volt elég évről évre. Ezt a pozitív szemléletet ezt a küzdeni akarást erősítjük egymásban közösen, családként – mondta elérzékenyülve a jászberényi édesanya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!