Közélet

2013.05.16. 07:16

Már a gyerekeken is megy a spórolás

Visszaesett a Start számlák forgalma az utóbbi hónapokban. Egyre kevesebben választják ezt a formát annak érdekében, hogy előre takarékoskodjanak gyermekük számára és a korábban nyitott számlákra is kevesebb befizetés érkezik.

Szilvási Zsuzsa

A statisztikai adatok ezt egyértelműen bizonyítják: míg 2011-ben több mint 41 ezer Start számlát nyitottak országos szinten, addig 2012-ben már csak 35 ezret, s a meglévőkre is egyre kevesebb pénzt helyeznek el.
– A kisfiunk most első osztályos és az első néhány évben még rendszeresen befizettünk egy meghatározott összeget a Start számlájára – meséli Horváthné Szántó Mónika. – Az utóbbi időben azonban egyszerűen nem jut rá a havi költségvetésünkből. Jelentősen megemelkedtek a lakásrészletek, a szüleink sem tudnak már segíteni bennünket, így örülünk, hogy egyik hónapról a másikra meg tudunk élni. Persze fontos számunkra, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsük majd Marci életkezdését, de még olyan távoli dolognak tartom, hogy egyelőre a közelebbi fizetnivalóra koncentrálunk. Persze ha egy nagyobb összeghez jutunk, annak egy részét mindenképpen erre fordítanánk.

Az állam 2006-tól automatikusan számlát nyit az újszülött gyermekek javára, melyre meghatározott összegű támogatást – jelenleg 42 ezer 500 forintot – utal kezdőösszegként. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek gyermek esetében a születés évét követő hetedik és tizennegyedik évben újabb 44 ezer 600 forintos támogatást biztosít.
Az elmúlt években szinte bármelyik kereskedelmi bank vállalta a Start számlák vezetését, néhány hónapja azonban az állam egyrészt enyhített, másfelől azonban szigorított a feltételeken. Korábban ugyanis csak meghatározott összeggel – havonta maximum 10 ezer forinttal – gyarapíthatták a hozzátartozók a babakötvény összegét. Ezt a határt most eltörölték, így most már csak a szülők, nagyszülők pénztárcájától függ, hogy mennyi pénzt helyeznek el a számlán, melynek kamatozása jóval kedvezőbb az átlagosnál. Ráadásul a 2006 előtt született gyermekek javára is lehet Babakötvényt létesíteni. Ugyanakkor most már csak a Magyar Államkincstárnál lehet új számlát nyitni, illetve a már működő számlák áthelyezése sem lehetséges máshová, csak az államkincstárhoz.
– Természetesnek tartottuk, hogy ikerlányaink születésekor annál a banknál nyitottuk meg a számlát, amelyiknél dolgozom, de a tervezett harmadik gyermekünk születésekor erre már biztosan nem lesz lehetőség – mondja T. Gábor, aki maga is egy pénzintézetnél dolgozik. — Úgy gondolom, a nagyobb választási lehetőség azt is lehetővé tenné, hogy jobb feltételekkel „fialtassuk" a gyermekeknek szánt összeget, de ezt a jövő megmutatja. A kétfajta számlát egymás mellé téve már pontosan meg lehet majd mondani, melyik a kedvezőbb.

A Start értékpapírszámlával rendelkező gyermekek részére egyébként minden esztendőben jóváírnak a számlájukra történt befizetések 10 százalékának megfelelő, de maximum hatezer forint összegű állami támogatást. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a számlájára történt befizetés 20 százalékának megfelelő, de maximum 12 ezer forintos állami támogatást kap.

Az Államadósság Kezelő Központ a közelmúltban felvetette egy valódi babakötvény ötletét. A Start számla rendszerét egyfajta ösztönző konstrukcióvá kívánják alakítani, hogy ténylegesen kiszolgálja a szülőket. Ennek részleteit azonban még nem hozták nyilvánosságra. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint hasznos lehet a Babakötvény-program újraindítása, mert növelni kell a lakossági megtakarításokat és azok állampapírban történő lekötését. Ezért várhatóan még idén indulhat a Babakötvény 2.0.


Három millió lakásra, egyetemre

Az életkezdési támogatás kifizetésére a fiatal felnőtt 18. életévének betöltése napjától nyílik lehetőség a Start számláról. Az eredetileg megszabott havi tízezer forintos befizetéssekkel számolva a kamatokkal és támogatásokkal együtt 18 évesen így több mint három millió forinthoz juthat gyermekünk. Meglehetősen kötött azonban, hogy milyen célokra fordítható az összegyűlt pénz. Így elsősorban a tanulmányokra, a lakhatás feltételeinek megteremtésére, pályakezdésre, a gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére lehet elkölteni. Ráadásul az is erősen kérdéses, hogy 10-15 év múlva az a három millió forint mire lesz elegendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!