Férfi párbajtőr

2024.08.04. 15:24

B. Nagy Pál ötven éve Szolnokra is hazahozott egy ötkarikás aranyat

A szolnoki olimpiai bajnok, B. Nagy Pál egykori párbajtőröző a kilencvenedik életévéhez közeledik.

Mészáros Géza

A férfi párbajtőr-válogatott megszerezte Magyarország második olimpiai bajnoki címét a párizsi olimpián, augusztus 2-án, pénteken. A fináléban a Koch Máté, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor és Nagy Dávid összetételű magyar együttes két fölényes győzelem után a döntőben a címvédő Japánt is felülmúlta Párizsban.

B. Nagy Pál
A 2024-es párizsi olimpián aranyérmet szerzett párbajtőr-válogatottunk előtt 56 évvel a szolnoki B. Nagy Pál is ötkarikás bajnok lett
Fotó: ÚN Archív

Legutóbb 52(!) évvel ezelőtt, 1972-ben nyert olimpiai bajnoki címet a magyar férfi párbajtőrcsapat. Akkor Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István, Schmitt Pál alkotta az együttest. Döntőben legutóbb 2004-ben szerepelt magyar csapat, akkor a Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián összeállítású együttes ezüstérmet szerzett a franciák ellen.

Az 1972-es ötkarikás sikert megelőzően, 1968-ban is olimpiai bajnok lett a magyar párbajtőr-válogatott.

Mexikóvárosban Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Schmitt Pál és a szolnoki B. Nagy Pál alkotta a mieink csapatát.

B. Nagy Pál napjainkban már 89 esztendős is elmúlt. A Szolnokon 1935. május 2-án született olimpiai bajnok magyar párbajtőrvívó, edző 1949-ben a Szolnoki MÁV SE versenyzőjeként kezdett el vívni.

A magyar válogatottban 1961-től 1972-ig szerepelt, miközben a magyar bajnokságban, világbajnokságokon, nemzetközi versenyeken rendkívül sikeres volt. A világversenyeken összesen három érmet szerzett, valamennyi eredményét a magyar csapat tagjaként érte el. Egyéniben kétszer nyert magyar bajnoki címet.

Az aktív sportolást az 1968-as mexikóvárosi ötkarikás aranyérem megszerzése után, 1972-ben fejezte be, a müncheni olimpián már nem vett részt.

Pályafutása után veterán versenyeken szerepelt.

B. Nagy Pál
A szolnoki B. Nagy Pál az aktív sportpályafutása után veterán bajnokságokon szerepelt, illetve edzősködött is
Fotó: ÚN Archív

Egy ideig maradt még szeretett sportága mellett: 1965-ben a Sportvezető és Edzőképző Intézetben (SEKI) edzői oklevelet szerzett, és sportolói pályafutása utolsó két évében egyben egyesülete vívóedzője is volt.

1972-ben az edzőséggel is felhagyott.

1995-ben a szolnoki MÁV Járműjavító üzem gépésztechnikusaként nyugdíjazták.

A szolnoki Véső úti sportcsarnok 2010 májusától B. Nagy Pál nevét viseli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában