Vízilabda

2024.07.10. 07:00

Bányai Márk: plusz melót vállaltam, hogy válogatott legyek

Nem szakad meg a pozitív sorozat, ismét lesz szolnoki kötődésű vízilabdás az olimpián, ezúttal Bányai Márk kapus utazhat az ötkarikás játékokra. A 24 esztendős hálóőrrel a csapathirdetést követően beszélgettünk.

Varga Csaba

Bányai Márk az ősszel immár hatodik idényét kezdi a Szolnoki Dózsa soraiban. Előtte azonban a magyar válogatott kapujában számítanak a védéseire a párizsi olimpián. Egyértelmű, hogy nemzeti csapatunk első számú kapusa, Vogel Soma, a második helyre a szolnoki kapuson kívül még hárman – Lévai Márton, Gyapjas Viktor, Szakonyi Dániel – pályáztak közel egyforma eséllyel, mégis rá esett Varga Zsolt szövetségi kapitány választása.

Bányai Márk, vízilabda, olimpia, Szolnoki Dózsa
Bányai Márknak (piros sapkában), a Szolnoki Dózsa kapusának egy álma vált valóra azzal, hogy bekerült az olimpiai keretbe
Fotó: Nagy Balázs

– Mit érzett a csapathirdetést követően?

– Végig futott a hátamon a hideg, határtalan boldogságot éreztem. Kissrác korom óta azért dolgoztam, hogy válogatott kapus legyek, és ez most valóra vált. Tulajdonképpen a bővebb keret minden egyes tagja rászolgált volna az olimpiai részvételre, de csak tizenhárom játékos, közte két kapus utazhat a francia fővárosba, ahol majd én viselem a 13-as számú sapkát. Ami óriási megtiszteltetés számomra.

– Gondolom, a családja, a barátai sem hagyta szó nélkül, hogy ön is utazhat az olimpiára.

– A személyes gratulációk és a biztató szavak mellett, megszámlálhatatlan üzenetet kaptam a különböző közösségi oldalakon, ami nagyon jól esett, és hálás köszönetem mindenkinek.

– Ahhoz képest, hogy a januári Eb-n a görögök elleni meccsen még csak másodszor állt a válogatott kapujában, azóta a dohai vb-n is szerepet kapott, sőt bő három hét múlva már az olimpián is számítanak önre. Minek köszönheti, hogy ilyen gyorsan berobbant a nemzeti csapatba?

– Mindig is a válogatottság volt az álmom, sokat beszélgettünk az edzőimmel arról, mit és mennyit kell dolgoznom azért, hogy eljussak a nemzeti együttes kapujáig. Az elmúlt hónapokban még több plusz melót is vállaltam, igyekeztem minden szinten a maximumot teljesíteni. Nemcsak a bajnokikon, a tréningeken is odatettem magam. Szerencsére könnyen ment a beilleszkedés, mondhatom, hogy jó viszonyban vagyok a társaimmal, és ami mindig fontos számomra, hogy kitűnő a hangulat a válogatottnál. A jól sikerült Európa-bajnokság után titkon azért számítottam rá, hogy lehetőséget kapok a vb-n is. A tavaszi világversenyeket követően bíztam benne, hogy tagja leszek a bővebb keretnek, és az maga a csoda, hogy én is képviselhetem a magyar színeket az olimpián.

– Most mi a válogatott programja?

– A napi edzések mellett csütörtöktől szombatig nemzetközi torna lesz a Margitszigeten, ahol a francia, az olasz és a japán válogatottal találkozunk. Sok nézőt várok a meccsekre, és remélem, hogy én is bizonyítási lehetőséget kapok a kapitánytól. A jövő héten Szicíliában az olaszokkal kétkapuzunk, sőt játszunk velük egy hivatalos mérkőzést is. Utána Barcelonába repülünk, ahol a spanyolokkal közös gyakorlással zárjuk a felkészülést.

– Mikor utaznak Párizsba?

– Július 26-án repülünk a francia fővárosba, két nappal később a házigazdák ellen kezdünk. Mindenképp vissza kell vágnunk nekik a fájó vb-vereségért. A jó rajt pedig sokáig elrepíthet bennünket az olimpián.

Névjegy: Bányai Márk

Született: 1999. december 8., Nagyvárad

Sportága: vízilabda

Posztja: kapus

Eddigi csapatai: Bp. Honvéd, KSI, Szolnoki Dózsa Praktiker

Legjobb eredményei: magyar bajnoki cím (2021.), Eurokupa-győzelem (2021.), Magyar Kupa-ezüstérem (2020.), felnőtt Eb 4. hely (2024.), felnőtt vb 7. hely (2024.), U18-as vb- bronzérem (2017.)

Iskolai végzettsége: érettségi

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában