Vízilabda

2024.07.10. 15:41

Aranyérem és címvédés a vízilabda-világbajnokságon

Megvédte világbajnoki címét az U18-as vízilabda válogatott, miután a Buenos Aires-i torna döntőjében legyőzte Szerbia csapatát. A nemzeti együttes keretének tagja volt a Szolnoki Dózsa játékosa, Cseh Maxim valamint Hangay Róbert, aki a válogatott mellett is a másodedzői szerepet töltötte be.

Kiss Ádám

A magyar U18-as válogatott Cseh Maximmal a keretben, a szerbek elleni csoportkörös vereséggel kezdte a tornát (13–12), ezután azonban veretlenül jutott el a Szolnoki Dózsa játékosa és csapata az elődöntőig, ahol Olaszországgal mérkőzött meg.

Szolnoki Dózsa, Cseh Maxim, Hangay Róbert, vízilabda
A magyar U18-as válogatott a Buenos Aires-i világbajnokság aranyérmével
Forrás: waterpolo.hu

Elődöntő

Olaszország–Magyarország 15–18 (4–7, 4–7, 3–1, 4–3)

Magyar gólszerzők: Balogh 4, Benedek, Cseh, Haverkampf, Nagy, Tátrai, Tóth 2-2, Paján, Zeman 1-1.

Hatgólos előnnyel zárta Korényi Balázs szövetségi edző legénysége a félidőt, és bár a fordulás után kissé visszaesett a támadójáték, védekezésben nem tudott a mienk fölé nőni az olasz csapat. Így az első játékrészben szerzett előnyét jól beosztva, 18–15-re nyerte meg a csapat az elődöntőt. Cseh Maxim két gólt szerzett a találkozón, mindkettőt a második negyedben, előbb emberelőnyből, később pedig büntetőből.

Ezután a Szerbia elleni finálé következett, ahol nem csak a címvédés volt a tét, hanem a visszavágás is a csoportkörben elszenvedett vereségért. Mondhatjuk, hogy huszonnyolc perc játék után mindkét célját elérte a nemzeti U18-as csapat.

Döntő

Szerbia–Magyarország 10–12 (4–6, 2–1, 2–2, 2–3)

Magyar gólszerzők: Simon 4, Balogh, Benedek, Tóth 2-2, Haverkampf, Lugosi 1-1.

A csoportmeccshez hasonlóan a döntőben is mi kezdtük jobban az összecsapást, ám ezúttal egy gólgazdag első negyed után nem egy, hanem két találattal léptünk el ellenfelünktől, amelyből a félidőre egyet le tudtak faragni déli szomszédaink. A térfélcserét követően pedig már ők vezettek 8–7-re, egy 4–0-s széria után.

Szerencsére megtalálta korábbi jó játékát az együttes, Lugosi Csongor és Simon Balázs révén ismét nálunk volt az előny, 9–8-as vezetéssel kezdtük a záró negyedet. Ekkor Haverkampf Bence és a döntő MVP-jének választott Simon két találatára a szerbek csak egy góllal tudtak válaszolni, így a magyar U18-as válogatott a szerbek legyőzésével megvédte világbajnoki címét.

Érdekesség, hogy legutóbb is az akkor hazai közönség előtt játszó szerb csapatot sikerült legyőzni a döntőben, 11–11-es állás után ötméteresekkel.

Az U18-as csapat tagjai: Balogh Botond, Bella Csanád, Benedek Mór, Borbély Sándor, Cseh Maxim, Haverkampf Bence, Lugosi Csongor Dániel, Nagy Zalán Márk, Paján Viktor Bátor, Regős Áron Vince, Simon Balázs, Szitás Dávid, Tóth András, Tátrai Tamás Roland, Zeman Márton János. Korényi Balázs vezetőedző, Hangay Róbert másodedző, Jászberényi Gábor kapusedző, Csapliczky Zsolt videóelemző, Budai Nikolett fizioterapeuta, Székely Bulcsú csapatvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában