Augusztus 20.

2024.08.20. 10:00

Begyúrták a Kárpát-medence kenyerének tésztáját a Szolnoki Művésztelepen – galériával

Elkezdődtek az augusztus 20-i ünnepi programok a vármegyeszékhelyen. A Művésztelepen ismét elkészítik a Kárpát-medence kenyerét.

Mészáros Géza

Miután augusztus 19-én késő délután megérkezett Szolnokra a sepsiszentgyörgyi pékmester, Diószegi László, illetve évente egy alkalommal, Szent István-napra a határon túli magyarok lakta településekről felfogadott kollégái, azonnal nekiláttak a kenyérünnepen szétosztandó cipók elkészítéséhez.

Begyúrták a kenyeret
Fotó: Mészáros János

A Szolnoki Művésztelepen álló „Bandi-kemencét” vasárnap befűtötték és késő estére már közel félezer, negyedkilós, aranybarnára sült kiskenyeret húztak ki a méretes péklapáttal.

Diószegi Lászlón kívül a felvidéki Révkomáromból Szlanyinka István, Felvidékről pedig Árok Attila augusztus 20-án hajnalban folytatták a munkájukat. A kapitális „tekenyőbe” újra lisztet, sót, vizet és kovászt öntöttek össze, és már kezdődött is a begyúrás, dagasztás. Várhatóan délelőtt tíz óra felé zajlik a bevetés, hogy a várhatóan idén 50-60 kilóra becsült Kárpát-medence kenyere a délutáni osztásig kisüljön...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!