Rákócziújfalui íjászok

5 órája

Meghozta gyümölcsét a befektetett munka, világbajnokokat nevelt ki az újfalui íjász egyesület – galériával

Két éve egy falunapon kezdődött a rákócziújfalui sportegyesület története. A kezdők és haladók heti rendszerességgel edzenek, a nemrégiben Ausztriában tartott világbajnokságon be is bizonyították, hogy nem hiába. A Triász Íjász Egyesület több mint negyven tagot számlál.

Pakainé Pusztai Nóra

Angyal Klára, a rákócziújfalui Triász Íjász Egyesület elnöke több mint tíz éve ragadott íjat és hódol szenvedélyének, 2019-ben állt először rajtvonalhoz egy versenyen, eredményei hét év után bizonyították a belefektetett energiát. Körülbelül két évvel ezelőtt egy falunapon született az ötlet harmadmagával, hogy községükben sportegyesületet hozzanak létre.

Triász Íjász Egyesület
A Triász Íjász Egyesület nyolc versenyzője utazott a világbajnokságra
Forrás: Beküldött fotó

– Folyamatosan szaporodik a csapatunk, mára több mint negyvenen vagyunk, jó kis közösség lett belőlünk, járunk versenyekre is – mondta Angyal Klára.

Három világbajnokot adott a Triász Íjász Egyesület

Nemrégiben tértek haza az Ausztriában tartott világbajnokságról, egyéni és csapat versenyben is szép eredményeket értek el. Hárman a dobogó legfelső fokára állhattak. 

– Vannak közöttünk kezdők és haladók is, szépen fejlődnek a fiatalok. Amíg nekem hét év kellett, hogy kijussak az első versenyemre, addig ők egy-két év komoly edzésével eljutnak odáig – magyarázta. 

A tagok közül mindenki csigás íjjal lőtt, állatokat kellett eltalálni.

– 3D-s verseny volt. Az állatok kisebbek-nagyobbak és megjelölt zónák vannak rajtuk – vett a kezébe egy hódot, hogy megmutassa mely felület mennyi pontot ér.

– Ha eltaláljuk egy pont, a nagyobb jelölésen belül 8, a kisebben belül 10, a telitalálat 11 pontot ér. 90-100 körüli eredményekkel lehetett dobogóra állni – magyarázta.

A gumiszerű anyagból készült célpontokat az erdő különböző pontjain helyezték el. 

Kalandosnak bizonyult a moosburgi verseny helyszíne

– Kijelölték a helyet, ahonnan meg kellett becsülni a távolságot és az alapján lőni. Nemcsak vízszintesen, hanem felfelé, illetve lefelé is, nem egyszerű feladat. A moosburgi nagyon kemény pálya volt hegyoldalban, szakadék szélén jártunk, hol esett az eső, hol sütött a nap – mesélte a legutóbbi próbatételt. 

Az edzések folyamatosak, a társasághoz bármikor lehet csatlakozni.

Remekeltek a világbajnokságon a rákócziújfalui íjászok

Szeptember elején az ausztriai Moosburgban tartották a 3D világbajnokságot. A rákócziújfalui Triász Íjász Egyesület versenyzői közül Szabó Hunor, Ábel Hanna Hajnalka és Angyal Klára térhetett haza aranyéremmel, míg Szabó Csenge nyakába ezüstöt akasztottak.

Szabó Hunor az összes versenyző közül a legmagasabb pontszámmal lett világbajnok

– emelte ki Angyal Klára, az egyesület elnöke. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában