Gasztronómia

2024.08.02. 19:00

A Babérrock tárkonyos palócgulyása nyerte a jászszentandrási falunap főzőversenyét

Július utolsó hétvégéjén ismét a közösségerősítés, a szórakozás és a gasztronómia volt főszerepben Jászszentandráson. Sok-sok színes program, köztük főzőverseny, hagyományőrző előadások és koncertek szórakoztatták a népes vendégsereget a Termálfürdő és Kemping területén megrendezett falunapon.

Illés Anita

Főzőversennyel kezdődött a falunap július 27-én, szombaton Jászszentandráson. Ebben az évben tizenhét csapat ragadt fakanalat és mutatta be gasztronómiai tudását. A háromtagú zsűri ízlelőbimbóit a Babérrock főzőinek tárkonyos palócgulyása varázsolta el legjobban, így ők vitték haza az első díjat. Második helyen a PörKöltészek végeztek, a harmadikok a Polgárőrök lettek. 

falunap
A Babérrock pikáns gulyása bizonyult a legjobbnak a babérleveles ételek főzőversenyén a szentandrási falunapon
Fotó: Pesti József

Megható pillanatok: helyi kitüntetéseket adtak át a falunapi ünnepségen 

A színpadon egymást váltották a fellépők, helyi és meghívott előadók is érkeztek a rendezvényre. Minden korosztályt igyekeztek megszólítani a szervezők, így a legkisebbeket például motoros ügyességi verseny, a Napsugár zenekar vidám műsora, arcfestés, csillámtetkó és kreatív sátor várta. A jó ebédhez az idén tíz éves Aranykalász citerazenekar jubileumi előadása teremtett vidám hangulatot. A falunap ünnepélyes megnyitóján Pócs János országgyűlési képviselő, Borbás Zoltán a vármegyei közgyűlés alelnöke, Kolláth Bálint polgármester, valamint a lengyel és cseh delegáció képviselői köszöntötték az egybegyűlteket. Az ünnepség fénypontjaként átadták a helyi kitüntetéseket. Jászszentandrás Községért Díjban részesült Balassa Elemér Zoltánné, aki több évtizede vesz részt a település közösségi életében. - Fiatal anyukaként lelkesen segítette az iskola szülői szervezetének munkáját, támogatta az iskola rendezvények megvalósítását. Rendszeres segítője a község kulturális életének. Több mint tíz éve elnöke a Jászszentandrás Község Tehetséges Gyermekeikért, Kultúrájáért, Művészetéért és Időskorú Polgáraiért Közalapítvány kuratóriumának. Nevéhez fűződik a Kortalanoknak kortalanul rendezvény, amely mindig nagy siker arat. 2024-ben vette át a Gyöngy Nyugdíjas Klub vezetését – hangzott el a kitüntetett méltatásában. 

falunap
Balassa Elemér Zoltánné (középen) és Menyhárt Pál (jobbra) Jászszentandrás Községért Díjban részesült. Az elismeréseket Kolláth Bálint (balra) polgármester adta át a falunapon
Fotó: Pesti József

Generációkat tanított úszásra, emberségre a díjazott pedagógus

Ugyancsak a Jászszentandrás Községért Díjjal ismerték el Menyhárt Pál nyugdíjas pedagógus munkáját. Életútjának ismertetőjéből megtudtuk, hogy pedagógusként az 1960-as évek végén került a településre. Munkáját a Felső tanyai iskola tantestületében kezdte, majd 1975-től az alsó tagozatos gyerekeket tanította a község általános iskolájában. Aktívan részt vett a tanítványai tehetséggondozásában. Nagy figyelmet fordított az úszásoktatásra, hosszú éveken keresztül úszómesterként felügyelt a strandolók biztonságára. Vezetőségi tagként a helyi polgárvédelmi szervezetben és a labdarúgó egyesületben is tevékenykedett. A díjátadó és a főzőverseny eredményhirdetése után Leblanc Győző és Szeredy Krisztina „Hol van az a nyár” című nosztalgikus operett előadása szórakoztatta a közönséget. Nagy sikert aratott a helyi fellépők műsora, melyben a Búzavirág Néptánccsoport, a Gyöngy Nyugdíjasklub, a Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Kunráth Sándor Pávakör, a Jászszentandrási Kamarakórus Egyesület és a Ritmus Dance Tánciskola produkcióját láthatta a nagyérdemű. Este fellépett az Animal Cannibals és a Lord együttes. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!