Fejlesztés

2 órája

Az országban elsőként Szolnokon kezdődött meg az új tanműhelyek építése – galériával

Átadták a területet a kivitelezőknek a vármegyeszékhely nagyszabású, több mint hatmilliárdos beruházásán. Mire a munkások levonulnak, készen lesz két vadonatúj tanműhely Szolnokon.

Rózsa Róbert

Menjünk előre az időben négyszáz napot! Négyszáz nap múlva fúrás, kalapálás, zúgás-búgás hallatszik majd a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Technikum azon pontján, ahol most még csak egy betonplacc van. A tornaterem és a már meglévő műhely közötti, ma még üres területen négyszáz nap múlva fiatal gépésztanoncok sokasága CNC gépeken, szakítógépeken, megmunkáló gépeken acélozza majd gépgyártó tudományát. Miért? Mert ha minden az elképzelések szerint halad, akkor bő egy év múlva készül el az az új tanműhely Szolnokon, amely nem csak a vármegyeszékhely, de az ország egyik legnagyobb szakképzési fejlesztésének is a része.

új tanműhely Szolnok, fejlesztés, tanműhely, Szolnok, szakképzés, gépészet
Hamarosan megépül két új tanműhely Szolnokon. A Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikumában pénteken adták át a munkaterületet a kivitelezőnek. Az új tanműhely 2025 novemberére épülhet meg
Fotó: Mészáros János

Két új tanműhely Szolnokon: indulnak kiviteli munkák

Mint hírportálunkon beszámoltunk: februárban, Szolnokon jelentették be, hogy 18 magyarországi településen 100 milliárd forintból épülnek, újulnak meg szakképzési tanműhelyek európai uniós és hazai forrásból. E gigaberuházás részeként húzzák fel a Jendrassik leendő, több mint 700 négyzetméteres, kétszintes műhelyét is. A Bán utcában is új tanműhely létesül majd, 2400 négyzetméteren. Mindezt pedig megtoldják még a csarnokok teljes eszközbeszerzésével is. Így együttesen 6,1 milliárd forint jut a szolnoki fejlesztésekre.

Ez a beruházás, pontosabban annak a Jendrassik tanműhelyét érintő része érkezett fontos pillanathoz pénteken.

Aznap építők, mérnökök jelentek meg az iskolában, hónuk alatt hatalmas stósszal, amely a tanműhely tervrajzait tartalmazta. Pénteken adta át ugyanis a munkaterületet a Szolnoki Szakképzési Centrum a kivitelezőnek, így a négyszáz napos visszaszámlálás megkezdődött.

A ma még üres betonplacc helyén bő egy év múlva modern tanműhely áll majd a szolnoki Jendrassik Gépipari Technikumban
Fotó: Mészáros János

Jövő novemberre készülhet el az egyik műhely

– A Szolnoki Szakképzési Centrum tavaly decemberben kapott 6,1 milliárd forintot a fejlesztésre. Ennek egy pici része már megvalósult, hiszen a pályázatnak megfelelően a digitális közösségi alkotóműhelyet már megvásároltuk, birtokba vettük – mondta el a munkaterület-átadáson a Szakképzési Centrum kancellárja. Hicsó György arról szólt, a projekt ezen része jövő novemberre készülhet el, a Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola Bán utcai új műhelyére pedig hamarosan szintén kiírják a közbeszerzést, és ha jól alakulnak a dolgok, decemberben már ott is munkaterületet adhatnak át. Hozzátette, mindkét beruházás a gépészeti, közlekedési ágazatban tanulókat szolgálja majd.

Maga a teljes projekt – tette hozzá a kancellár – a mindkét telephelyen már meglévő tanműhelyek felújítását is tartalmazza. Emellett a centrum mind a tizenegy iskolájában hajtanak végre fejlesztéseket:

  • tanulóbarát környezetet,
  • közösségi tereket alakítanak ki,
  • új bútorokkal,
  • számítógépekkel.

Hicsó György kiemelte, a többi szakképzési centrumhoz képest előrébb jár a szolnoki a fejlesztések megvalósításával. Ők ugyanis előre elkészíttették a terveket, ezért az országban elsőként adhatták át a területet a kivitelezőnek, miután hétfőn a kiviteli szerződéseket is megkötötték. Így az országban először Szolnokon indul meg az építkezés.

új tanműhely Szolnok, fejlesztés, tanműhely, Szolnok, szakképzés, gépészet
A látványtervek már mutatják, hogyan fest majd az új tanműhely
Fotó: Beküldött fotó

Az évszázad legnagyobb szakképzési fejlesztése zajlik

Az elmúlt száz év legnagyobb szolnoki szakképzési fejlesztése történik meg – emlékeztetett a munkaterület-átadáson a térség országgyűlési képviselője. Dr. Kállai Mária kijelentette, a szolnoki szakképzés megszolgálta ezt, hiszen az elmúlt években komoly munkát tettek le az asztalra. Mint mondta, a szolnoki szakképzésből kiváló szakemberek kerülnek ki, akikért ma sorban állnak a munkaadók. Hozzátette, a projekt az Európai Unió és a magyar kormány együttműködése nyomán, a nehéz gazdasági környezet ellenére is a tervek szerint halad.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában