Nyolcvanadik alkalom

1 órája

Olimpiai vándorgyűlés Abonyban: neves sportolók is jártak a városban

A közelmúltban a Pest vármegyei településen járt a Magyar Olimpiai Akadémia jubileumi, nyolcvanadik vándorgyűlése. Az olimpiai vándorgyűlés Abonyban sokakat megmozgatott, a város gőzerővel készült a vendégek fogadására.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Számos téma mellett a párizsi olimpia állt a fókuszban. A résztvevők az ország minden pontjáról érkeztek, a fő helyszín az Abonyi Lajos Művelődési Ház volt – kezdte Pető Zsolt polgármester. Az olimpiai vándorgyűlés Abonyban különleges alkalomnak számított, hiszen ez volt a nyolcvanadik ilyen esemény.

olimpiai vándorgyűlés Abonyban
Az olimpiai vándorgyűlés Abonyban nagy érdeklődésnek örvendett, az eseményen a helyi sportegyesületek növendékei is bemutatkoztak
Fotó: ROTH TAMAS

Az olimpiai vándorgyűlés Abonyban a helyi tehetségek bemutatkozásának is teret adott

– Az eseményen több sportegyesületünk is bemutatkozott.  Az Abonyi Birkózó Club, a Kéttorony Sportegyesület Judo szakosztálya és az Abonyi Torna és Akrobatika Klub sportolói a Kultúra Háza színháztermében bámulatos bemutatókkal örvendeztették meg a vendégeket, a nézőket – fogalmazott Pető Zsolt polgármester. Egyúttal kiemelte, mennyire büszke a helyi tehetségekre.

A látogatók a várost is körbejárták

A vándorgyűlés vendégei az esemény megnyitása után Király Borbála idegenvezetésével megtekintették a főtéren álló katolikus és református templomot. Később a főtéren az  Abonyi Fúvószenekar- és Mazsorett-csoport koncertje, valamint a Török János ROK Somogyi Imre Általános Iskola tornabemutatója kápráztatta el a nagyérdeműt.

olimpiai vándorgyűlés Abonyban
A nyolcvanadik olimpiai vándorgyűlés Abonyban remek programokkal telt, az esemény tiszteletére emlékfát is ültettek a Főtéren
Fotó: Facebook.com / Abony város hivatalos oldala

– A látogatók megtekintették a Varga János Birkózócsarnokot és szobrot, majd a Varga István szobor és Varga István Városi Sportcsarnok megtekintése következett, itt egy kis megemlékezést és koszorúzást tartottunk – sorolta Pető Zsolt. Kiemelkedő mozzanat volt az emlékfa ültetés a vándorgyűlés alkalmából, a szimbolikus növény a Főtéren kapott helyet.  

Kitüntetéseket is osztottak az eseményen

Méghozzá tiszteletdíjak formájában, a rendezvény sikeres megvalósításában közreműködök részére. A polgármester mellett  Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely igazgatója és Vigh Krisztián testnevelő tanár, edzők kaptak elismeréseket.

–  A díjakat Győr Béla a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és Martinek János kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó adta át nekünk – mondta a polgármester.

Az olimpiai vándorgyűlés Abonyban remek hangulatban telt

Az eseményen megannyi olimpikon is részt vett. A látogatók emellett megtekinthették a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumtól kapott, olimpiákkal kapcsolatos beltéri kiállítást is, valamint a Tóth Ernő kiállítási anyagából készült beltéri összeállítást.

– Győr Béla, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának magángyűjteményéből az olimpiai kabala- és zászlókiállítást is láthatták az érdeklődők. Egy korábbi az „Én és az Olimpia” címet viselő rajzpályázat munkáiból összeállított tárlatot szintén bárki megnézhette – sorolta Pető Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában