Magyar Festészet Napja

2 órája

Sáros András emlékkiállítás nyílt a Jászberényi Campus kollégiumában

Kulturális program is színesítette az idei Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát. A Magyar Festészet Napja alkalmából nyílt meg Sáros András emlékkiállítása Jászberényben.

Illés Anita

A Jászsági Menedzser Klub Egyesület október 18-án immár hatodik alkalommal rendezte meg a Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Jászberényi Campusán. A Magyar Festészet Napja alkalmából Sáros András emlékkiállítást rendeztek a jászberényi festőművész, rajztanár, a város műemlékvédelmének meghatározó alakja tiszteletére, aki 1912. október 18-án született Kürtön. 

Sáros András emlékkiállítás
Sáros András emlékkiállítás nyílt a Jászberényi Campus kollégiumában 
Fotó: Pesti József

Csodálatos alkotásokat mutat be a Sáros András emlékkiállítás

Az értékes életművet bemutató tárlat az EKKE Jászberényi Campus Zirzen Janka Kollégium Sáros András kiállítóteremben nyílt meg, melyet a művész tiszteletére 2001-ben avattak fel. Farkas Edit, a Hamza Múzeum igazgatója felidézte a művész életútját, munkásságát. Sáros András 1932-től a budapesti Iparművészeti Iskolába, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. A Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak a mesterei.

Felsőfokú tanulmányai elvégzése után a Jászságban talált otthonra, 1945-68-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1976-ig a Jászberényi Tanítóképző Főiskola rajz tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott.

– Festői szemléletét az Alföld festészeti hagyományai határozták meg. Egyszerű, nem túl széles színskálát használt, akvarell- és olajfestményei között nincs éles különbség. Egyéni és csoportos kiállításokon is részt vett, többek között a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Nemzeti Szalon tárlatain – idézett a Hamza Múzeum lexikonából Farkas Edit.

Hozzátette: Sáros András élethivatása a tanítás és a festészet mellett a műemlékvédelem volt. A hatvanas évek végén műemlékileg ő irányította a jászberényi Főtemplom 1956-ban leégett tornyának újjáépítési munkáit. A kiállításon többek között helyet kaptak Sáros András stúdiumrajzai, nagy méretű olaj és tojástempera festményei. Alkotásain látható az épített környezet és a tanyavilág, a határ, a maga egyszerűségével. 

– Sáros András rajzain átsüt a formaérzékenység, a karakterek biztos megragadása, a fény-árnyék mesteri ábrázolása és a briliáns technikai tudás. Egyszóval a tehetség – fogalmazott Farkas Edit. Az emlékkiállítás kurátora Palkó Tibor, Munkácsy-díjas festőművész, főiskolai tanár volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!