Történelmi előadás

16 órája

Az ifjúság szabadságért vívott küzdelme lesz az MCC-s előadás témája

A szabadságra leginkább vágyó ifjúság küzdelme lesz a téma a Mathias Corvinus Collegium szolnoki képzési központ következő eseményének. Az ’56-os eseményeket is felidézi Török Ádám történész hétfőn Szolnokon egy történelmi előadáson.

Rimóczi Ágnes

Történelmi előadást tartanak Szolnokon. Október 21-én az ifjúság és a szabadság kapcsolata lesz a téma.

történelmi előadás
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

A Mathias Corvinus Collegium szolnoki képzési központ és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Török Ádám történész, a hivatal tudományos kutatója előadására invitálja az érdeklődőket október 21-én Szolnokon. Az ifjúság küzdelme a szabadságért – Egyetemista, diák és munkásifjú életutak az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az azt követő megtorlások tükrében című előadás hétfőn délelőtt tizenegy órakor kezdődik a Verseghy Ferenc Könyvtár második emeleti olvasótermében.

– A Magyarországon kiépülő, majd megszilárduló kommunista diktatúra a társadalom minden szegmensének korlátozására törekedett. Nem volt ez másként a szabadságra leginkább vágyó ifjúság esetében sem. 

Az 1956-os eseményeket megelőzően már számos, a fiatalabb generációhoz tartozó személy áldozta életét.

A szabadságért folytatott küzdelem az 1956-os forradalom és szabadságharcban teljesedett ki. Előadásomban néhány – talán kevéssé ismert – életúton keresztül mutatom be a fiatalság kommunista önkény elleni küzdelmét kitérve az előzményekre, az 1956. október-novemberi eseményekre, valamint a megtorlás időszakára – mondta elöljáróban az előadó, Török Ádám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában