Szajoli vonatszerencsétlenség

7 órája

Drámai megemlékezésre készülnek, a katasztrófa perceiben olyan csend lesz, mint még soha

December 2-án lesz harminc éve, hogy bekövetkezett Magyarország egyik legsúlyosabb vasúti balesete. A szajoli vonatszerencsétlenség kitörölhetetlen nyomott hagyott sokak emlékezetében, s most a tragikus évfordulóra készül a település.

Rimóczi Ágnes

Szajol. A Szolnokhoz közeli kistelepülés, mely megannyi csodás természeti értéket rejt. A község most évfordulóra készülődik, néhány hét múlva egy szomorú eseményre emlékeznek. Újra, ahogy minden esztendőben. Idén immár harminc éve, hogy megtörtént Magyarország egyik legsúlyosabb vasúti balesete, a szajoli vonatszerencsétlenség.

szajoli vonatszerencsétlenség
A szajoli vonatszerencsétlenség emléke kitörölhetetlen nyomott hagyott
Fotó: Mészáros János

1994. december 2-án 16 óra 46 perckor kisiklott a Szajol vasútállomáson áthaladó Nyíregyháza–Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat második kocsija, majd a kocsik közel 110 kilométer per órás sebességgel egymásba, illetve az állomásépületbe rohantak. A szörnyű balesetben huszonheten a helyszínen életüket vesztették, négyen pedig a kórházba szállítást követően haltak meg. A halálos áldozatok mellett ötvenkét sérültet is követelt a baleset.

Fotósunk elsőként örökítette meg a szajoli vonatszerencsétlenség borzalmait

Mészáros János fotóriporter kollégánk annak idején elsőként ért a vasúti tragédia helyszínre, hogy megörökítse a borzalmakat. Sokat látott munkatársunkat is megviselték az akkor, ott látottak, ma is benne élnek az emlékek.

– Egyedül voltam a fotólaborban. Odakint már sötétedett, amikor a város nyugalmát a szirénák hangja zavarta meg – idézte fel annak a tragikus estének a történéseit fotóriporter kollégánk.

– Az ablakból jól láttam a főúton elsuhanó tűzoltóautókat, mentőket és rendőrségi járműveket. Sikerült megtudnom, hogy Szajolban kisiklott egy vonat és néhány kocsija beleszaladt az épületbe – mesélte Mészáros János.

Kollégánk beült az autóba és a szirénák után indult. Szajolban az állomás épülete előtt már sok mentőautó várakozott.

– Mivel viszonylag korán odaértem, senki sem akadályozott a munkavégzésben.

A váróterembe lépve mindenfelé sebesült, vérző embereket láttam, akiket orvosok és mentősök vizsgáltak és láttak el

– emlékezett vissza megrendülten.

Az évfordulón újra megemlékezünk

S hogy miket látott még ott a fotós, azt nagyon sok, az Új Néplap és a Szoljon.hu hírportálon is már többször közzétett kép örökítette meg. A borzalmas tragédia emléke kitörölhetetlen. Hírportálunk munkatársai nemsokára újra ellátogatnak majd a szajoli vasútállomásra, ahol érintettekkel, településen élőkkel emlékeznek majd közösen a három évtizeddel ezelőtti szomorú eseményre. Aznap, a harmincadik évforduló délutánján pedig valószínűleg olyan mély csend lesz a helyszínen, mint még soha. Olyan, amiben a jelenlévők talán lélekben újra meghallják majd az egykori tragédia áldozatainak utolsó segélykiáltásait...

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában