Titokzatos világ

2 órája

Ez történik a mozi vetítőtermében, amelynek most felfedjük az összes titkát – galériával és videóval

Streamingszolgáltató ide, végtelen műsorkínálat oda, a filmek varázsa a filmszínházakban kezdődik még ma is. Nézőként ismerjük a teret, amely értünk van, de vajon milyen moziban dolgozni? Milyen lehet „létrehozni” azt a bizonyos varázslatot, amely a vetítőgép segítségével kel életre? A szolnoki TiszapArt Moziban beleshettünk a titkok kamrájába, mozigépész kalauzunk vezetésével. Tartsanak velünk a titokzatos kulisszák mögé!

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Van egy ajtó, amelyen csak néhány ember léphet be, ám ezeknek a személyeknek titokzatos tudás van a birtokában. Ők a mozigépészek, akik elindítják és folyamatosan felügyelik a filmvetítéseket. Rózsahegyi Mihály, a szolnoki TiszapArt Mozi szakembere meg is mutatta, hogyan zajlik egy ilyen „szeánsz”, ráadásul ehhez már nagyon korszerű technika áll rendelkezésükre. Hogyan működik a berendezés, milyen moziban dolgozni? A mozigépész ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni.

milyen moziban dolgozni
Hogy milyen moziban dolgozni, egészen pontosan a titokzatos kulisszák mögött, arról Rózsahegyi Mihály mozigépész mesélt, aki egyúttal megmutatta a TiszapArt Mozi legújabb vetítőberendezését is
Fotó: Nagy Balázs

– Most kaptuk ezt a lézertechnológiával működő vetítőgépet, ami annyiban különbözik az elődjétől, hogy sokkal hosszabb az élettartama, ami annyit jelent, hogy reményeink szerint legalább tíz évig nem kell cserélni – fogalmazott a mozigépész. Összehasonlításképpen hozzátette, az előző berendezésben ezerötszáz vetítési óránként izzót kellett cserélni, ami rendkívül költséges volt.

– Ez több százezer forintos tételt jelentett, nálunk nagyjából fél évente volt szükséges a csere – fogalmazott Rózsahegyi Mihály.

A nézők keveset tudnak arról, milyen moziban dolgozni

Látogatásunkkor éppen diákok érkeztek, hogy a magyar Nemzeti Filmintézet Klassz programjának keretében megnézzék a Valami madarak című magyar alkotást.

– A Vásárhelyi Pál Technikumból érkeztünk, négy osztállyal, kilencediktől tizenkettedik évfolyamig vannak itt diákok – kezdte Szabó Szilvia, az intézmény pedagógusa. Hozzátette, a nyolcvanperces vetítés után a rendezővel is lehetőségük nyílik egy beszélgetésre.

A diákok minden finomságot megvettek a büfében, elfoglalták helyeiket és vártak. 

– Ez már egy nagyon modern rendszer, laptopról indul a film, beállítom, megnyomom a gombot és a vásznon már peregni kezdenek a képkockák – mondta Rózsahegyi Mihály.

A berendezés csendes, alig zúg, hőt pedig szinte nem is termel. Ezeket szintén előnyként jelölte meg a szakember.

– Az előző, izzós típus hangos volt és könnyen „bemelegedett.” Viszont azt a hőt a nézőtér fűtésére használtuk, egy szellőztetőrendszer segítségével  – magyarázta.

Az új technológia az ATAFF előtt állt először munkába

Bár a technika már nagyon kényelmessé teszi a vetítést, akárki nem kezelheti a gépet, értenie kell a rendszereit, jelzéseit.

– A beüzemeléséhez három ember egynapi munkájára volt szükség! A legutóbbi filmfesztivál, az ATAFF előtti héten debütált a gép, hogy a rendezvényre biztosan alkalmas legyen a feladatra. Eddig nem okozott csalódást, hasonló folytatásban bízunk – fogalmazott a mozigépész.

milyen moziban dolgozni
A szakemberek tűpontos beállításokat végeztek, hogy a gép tökéletesen vetítse a képet a vászonra
Fotó: Nagy Balázs

Elárulta, a szakemberek tűpontos beállításokat végeztek, hogy a gép tökéletesen vetítse a képet a vászonra, össze kellett kötniük a hangberendezéssel és megfelelő rendszereket telepítettek a laptopra is, hogy onnan vezérelhessék a modern monstrumot.

Rózsahegyi Mihály végül lenyomta a gombot, az egyik vetítőrésen át felügyelve a kezdő képkockák megjelenését. Hamarosan kiváló minőségben megjelent a Valami madarak című film első jelenete. Az új masina pedig halkan zümmögve varázsolt, nyolcvan percen át. Ha beszélhetne, talán a berendezés tudna  a legtöbbet mesélni arról, hogy milyen moziban dolgozni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában