Különös látogató

19 órája

Abonyi medve: iskolakerítésen mászott, teraszon és kapualjban is motoszkált

A napokban borzolta a kedélyeket egy hajdú-bihari eset, amelyben minden jel szerint egy barna medve „betört” egy tanyára, ahol néhány haszonállat is áldozatul esett a „látogatásának.” Vármegyénk közelében szintén észlelték medve jelenlétét az elmúlt években, ezek közül kiemelkedő eset, amikor Abonyban egy medve tartotta izgalomban a környéket. Bár ő jóval barátságosabb „bestiának” bizonyult…

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– 2018 júniusában a városunkban több lakos is észlelte a mackót, sorra jöttek a bejelentések. Az abonyi medve békésen bandukolt a házak között, majd az általános iskola fás, erdős kertjén át távozott–  idézte fel a nem mindennapi emléket Lőrinczy Veronika, az abonyi önkormányzat sajtóreferense.

abonyi medve
A Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében pihent a Sándorfalva közelében elfogott abonyi medve 
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

– Valaki még azt is látta, ahogy az állat éppen mászik az iskolaépület kerítésén. De annyira nem akart hinni a szemének, hogy nagytermetű kutyának nézte, aztán rájött, hogy mégsem az – folytatta a sajtós.

Több helyen is felbukkant az abonyi medve

A jámbor óriás a város számos pontján felbukkant. Az egyik helyi szemtanú a tulajdon teraszán látta hajnalban a nem mindennapi vendéget, valaki más arra ébredt, hogy a kapuban motoszkál valaki.

– Döbbenetes volt a tény, hogy egy medvéről van szó, de az állat minden helyszínről békésen távozott, senkivel és semmivel nem keveredett összetűzésbe – mondta Lőrinczy Veronika.

A rendőrség is megerősítette, hogy valóban medve jár a városban

– A médiának is nyilatkoztak, hogy érkeztek medvével kapcsolatos bejelentések, ám egy darabig nem sikerült az állat nyomára bukkanni. Abonyban észlelték először, majd Kocsér mellett töltötte az éjszakát – sorolta a sajtóreferens. 

Végül egy hajnalon megkísérelték altatólövedékkel mentőhelikopterről ártalmatlanítani, ám az abonyi medve elrejtőzött.

– Tiszaalpár felé vette az irányt, aztán Sándorfalvánál tudták elfogni. Ott a szakemberek elkábították, néhány napos megfigyelésre a Szegedi Vadasparkba szállították, majd a Bükki Nemzeti Park munkatársai szabadon engedték a szlovák-magyar határ közelében – zárta a történetet Veronika.

A hajdú-bihari eset természetesen jóval ijesztőbb az abonyi medve történeténél. Bár az utóbbi alapján úgy tűnhet, az embernek nincs félnivalója a medvétől, senki ne próbálja megközelíteni, ha véletlenül meglátja, észreveszi. Az óvatosság kifizetődő, a medvék előfordulását tekintve, jelenleg úgy tűnik bárhol lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában