Járványvédelem

2 órája

Madárinfluenza: nem árt résen lenni, a szomszédban újra kimutatták a vírust

Újra megjelent a madárinfluenza vírusa vadon élő madarakban. Térségünkben egyelőre nem igazolták a vírus jelenlétét, de a szomszédos vármegyében kimutatták elhullott nyári ludakban. A vírus újbóli megjelenése miatt a hatóság hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartásának fontosságát.

Rimóczi Ágnes

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból.

madárinfluenza
Újra terjed a madárinfluenza? Két vármegyében elhullott nyári ludakból mutatták ki a vírust
Fotó: Zsedrovits Enikő / Forrás: MW archív

– Előbbi vármegyében kettő, utóbbiban pedig egy madárban igazolták a vírus jelenlétét. Látható, hogy a vadmadarak közvetítésével az ország bármely pontján megjelenhet a vírus, így a járványügyi fegyelem továbbra is országszerte kiemelt fontosságú – emelték ki az illetékesek a Nébih oldalán.

A szakemberek felhívják az állattartók figyelmét, hogy egy újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében mindent meg kell tenni. A járványvédelmi minimumfeltételekről szóló országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van. Az abban leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező.

– Ennek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagokat is zárt helyen kell tárolni. A vírus vadon élő madárról baromfira történő terjedésének elkerülése érdekében kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése – részletezik a Nébih illetékesei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában