Intézkedés

3 órája

Sertéspestis: a Jászkunságban is enyhülnek a korlátozások

Az elmúlt évek során bevezetett és következetesen végrehajtott járványvédelmi intézkedések eredményeként lehetőség nyílt egyes területeken mérsékelni az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolását. Ennek értelmében a Jászkunságban is enyhülnek a korlátozások, ezáltal bővülnek a helyi gazdálkodók és élelmiszer-vállalkozások kereskedelmi lehetőségei.

Rimóczi Ágnes

Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága (PAFF) szeptemberi ülésén elfogadta Magyarország ASP fertőzött és magas kockázatú területek csökkentésére tett javaslatát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a döntés révén jelentősen módosult az afrikai sertéspestis kockázati besorolása egyes vármegyékben. A Jászkunságban is.

sertéspestis
Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is módosult az afrikai sertéspestis kockázati besorolása
Forrás: MW archív

– Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben van változás. Békés vármegyében teljesen, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye túlnyomó részén megszűnt a fertőzött terület. Ezzel együtt mindhárom vármegye eddig magas kockázatú területének jelentős része közepes kockázatúvá vált – olvasható a Nébih oldalán.

A tájékoztatás szerint a közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznótestet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatúvá váló területeken is kedvezőbbé válnak a feltételek, ugyanis innen a házi sertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat – az eddigi ártalmatlanítás helyett – belföldön feldolgozzák, felhasználják.

– Az átminősítés tehát a magyar állattenyésztők, az élelmiszer-előállítók és a vadgazdálkodók számára egyaránt rendkívül kedvező – emelték ki a Nébih illetékesei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában