Meglepő

1 órája

Ez hogy történhetett? Megfuttatták a szolnoki halőröket

„Állj, a törvény nevében!” – kiáltották a szolnoki halőrök, majd kétszáz méteren át rohantak bottal a kezükben.

Rózsa Róbert

Alaposan megfuttatták a közelmúltban a szolnoki halőröket. Mindezt ráadásul úgy, hogy előtte még egy teli csónakot is „kirámoltattak” velük.

szolnoki halőrök, futás, verseny
Váratlan feladatot kaptak az ország halőrei, köztük a szolnoki halőrök is
Fotó: MOHOSZ

Aggodalomra szerencsére nincs ok. A szolnoki halőrök – akárcsak a többiek az országban – egy nagyszabású versenyen vettek részt, amelyen nem csupán szakmai tudásukat, de fizikumukat is alaposan letesztelték.

Milyen feladatokat csinálnak a halőrök?

A közelmúltban Szarvas adott otthont a háromnapos VII. Országos Halőri Szakmai Verseny és Találkozónak. Mint a hazai horgászszövetség oldalán olvasható, 28 háromfős csapat mérkőzött meg egymással. Az első napon elméleti tudásukra voltak kíváncsiak, egy 45 kérdéses interaktív tesztet töltöttek ki velük, amelyben halőrszakmai, rendészeti, haltani és vízi ökológiai ismereteikről is számot adhattak.

Másnap három szakmai és két ügyességi versenyszámra került sor. A feladatok változatosak voltak: távcsövekkel, hőkamerával való megfigyelés, felderítés, majd ellenőrzés.

Utóbbi sem a hagyományos értelemben: a gyakorlaton az ellenőrzött sporttárs zsebében kés lapult, amit nem is félt használni.

A rendészeti feladaton szituációs gyakorlatok sora várt a halőrökre:

  • előbb egy orvhorgásszal,
  • majd egy bozótvágó késsel felszerelkezett rapsiccal,
  • végül egy láncfűrészes fatolvajjal kellett megbirkózniuk.
szolnoki halőrök, futás, verseny
Felfegyverkezett orvhorgász állta a halőrök útján a gyakorlaton. Éles helyzet
Fotó: MOHOSZ

Eztán kormorángyérítés volt a feladat – ezt lőlapon mutatták be a halőrök, gumilövedékkel. De a feladványok a „fegyvernyugvás” után sem értek véget: hátra volt még csónakos terepszemle, és egy elakadt terepjárót is ki kellett szabadítaniuk.

Hasznát vették az erőnek és a gyorsaságnak is

Bár a program első két napja sem volt éppen pihentető, de az igazi erőfelmérő a harmadik, zárónapra maradt. Először 200 liter vizet kellett minél gyorsabban kimerni egy halőri csónakból. Utána futás következett: a halőröknek 200 méteres váltófutást kellett teljesíteniük, a váltóbotot az „Állj, a törvény nevében!” felkiáltással kellett továbbadniuk. A szakmai megméretés utolsó versenyszáma kommunikációs gyakorlat volt.

szolnoki halőrök, futás, verseny
Váltófutás: nem ártott gyorsan szedniük a lábukat a gyakorlat résztvevőinek
Fotó: MOHOSZ

Remek eredményt értek el a szolnoki halőrök

A versenyben összetett és szakágankénti – elméleti, szakmai, ügyességi, erőnléti – kategóriagyőzteseket is hirdettek.

A szolnoki Tisza Horgászegyesület a szakmai versenyszámban a kiváló második helyet szerezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában