Kosárlabda

3 órája

„A határainkat feszegettük” – videón üzen a szurkolóknak az Olajbányász csapatkapitánya – galériával és videóval

Gőzerővel készül az NHSZ-Szolnoki Olajbányász a szombaton kezdődő NB I.-es bajnoki rajtra. A másfél hónapos felkészülési időszak alatt összesen kilenc edzőmérkőzést játszott a csapat – szükségük is van a játékosoknak a megfelelő erőállapotra, ugyanis idén már a FIBA Európa-kupában is szerepelnek a piros-feketék. A felkészülési időszakról Oliver Vidin vezetőedző és Pallai Tamás, a Szolnoki Olajbányász csapatkapitánya számolt be hírportálunknak.

Kovács Levente

Augusztus 15-én kezdte a felkészülést a 2024/2025-ös szezonra az NHSZ-Szolnoki Olajbányász csapata. Ez idő alatt összesen kilenc mérkőzést játszott az együttes hazai és nemzetközi ellenfelekkel szemben. Az eredmények felemásak, négy mérkőzést megnyertek a piros-feketék öt vereség mellett. A keretben is történtek változások, érkezett a csapathoz Peringer Balázs, Krnjajszki Borisz, Bojan Szubotics, és Fardaws Aimaq. Az Olaj először Jalen Jacksont választotta ki negyedik légiósának, azonban a szakmai stáb nem volt megelégedve az amerikai játékossal, akit Marcus Lewis pótolt a keretben. A tavalyi légiósok közül egyedül Sztrahinja Jovanovics maradt az együttesnél, a magyar magból pedig Révész Ádám és Pongó Máté távozott.

Oliver Vidin, Szolnoki Olajbányász, kosárlabda, felkészülés
Oliver Vidin (balról a második) elégedett a Szolnoki Olajbányász felkészülési időszakával
Fotó: Mészáros János

Oliver Vidin szerint idő kell még, hogy összekovácsolódjon a csapat

– Nagyjából másfél hónapunk volt felkészülni a szezonra – számolt be az alapozásról Oliver Vidin, a Szolnoki Olajbányász vezetőedzője. – Az elején futásokkal kezdtünk, hogy megalapozzuk az állóképességünket és legyen erőnk a meccseken. Az első periódusban emiatt főleg fizikális munkát végeztünk és utána kezdtük el a kosárlabda technikai és taktikai részét. 

Hamar játékost is kellett cserélnünk, mert aki először jött, ő túlsúllyal érkezett meg, nem volt megfelelő erőállapotban.

– Őt Marcus Lewis-szal pótoltuk, aki minden tekintetben egy jobb játékos. De hosszú a szezon, az idő majd eldönti, hogy jobban jártunk-e. Összességében elégedett vagyok a felkészülési szezonnal, természetesen néhány meccsen játszhattunk volna jobban is, de ez is része a fejlődésnek, hogy tapasztalatot szerezzünk és hogy összekovácsolódjon a csapat. Az együttes fele kicserélődött, vannak új játékosaink, idén már csak négy légiósunk lehet a tavalyi öthöz képest. Közülük Sztrahinja Jovanovics az egyetlen, aki az előző idényben is itt volt velünk, mellette a magyarok közül Pallai Tamás, Rudner Gábor és Lukács Norbi még azok, akik a tavalyi csapatnak is alapemberei voltak. Tíz-tizenegy játékost használunk általában, közülük viszont hat-hét új, akiknek időre van szüksége, hogy beilleszkedjenek, de megvan bennünk az a minőség, hogy felvegyük a versenyt a többi csapattal a magyar bajnokságban és minden tőlünk telhetőt megteszünk majd a nemzetközi kupában is.

A szakember elmondta, hogy elégedett jelenlegi keretével, és biztos benne, hogy a magyar bajnokságban helytáll majd a csapat, a nemzetközi porondot viszont kíváncsian várja, hogy mire lesz képes az együttes a jelenlegi négy légióssal.

– Ha esetleg eggyel több játékosunk lenne a rotációban, akkor könnyebb dolgunk lenne, mert két sorozatban is helyt kell állnunk, de összességében jól nézünk ki – beszélt együtteséről Vidin. – A tavalyi kerethez képest hiányzik egy légiós vagy még egy minőségi magyar játékos, de úgy gondolom, hogy ez nem jelent majd problémát a bajnokságban, inkább a Európa-kupában lenne szükségünk  plusz egy emberre. 

Ahogy láthattuk az Európa-kupa selejtezőjében, az Alba is kikapott a Privigye csapatától 17 ponttal, ez annak is köszönhető volt, mert a szlovák csapatnál hat légiós játszott, míg a Fehérvárnál csak négy és ez akár hátrányt jelenthet a nemzetközi porondon a többi csapathoz képest.

A nemzetközi kupaindulás miatt több mérkőzést játszik majd az Olajbányász a szezonban, emiatt még fontosabb lesz, hogy a játékosok megszerezzék a megfelelő állóképességet és jó állapotban várják a meccssorozatot. Pallai Tamás úgy gondolja, hogy a csapat megfelelően felkészült az előttünk álló szezonra és elégedett az általa és társai által elvégzett munkával.

– Elégedett vagyok alapvetően az elvégzett munkával, sokat és keményen edzettünk, fizikálisan kemény idény áll előttünk, sok meccsünk lesz, de megtettünk mindent ami tőlünk tellett, az edzői stáb kihajtott minket becsülettel és mindenki keményen beleállt a munkába – értékelte a felkészülési időszakot Pallai Tamás, a Szolnoki Olajbányász csapatkapitánya. – Az edzőmeccsek felemásan alakultak, volt, amikor nagyon jól játszottunk, és volt, amikor nagyon rosszul. Például múlt héten a DEAC ellen mi sem így szerettünk volna játszani, nem ezt az arcunkat akarjuk mutatni magunkból a szezon során, de remélem, hogy a szezonnyitóra már egy sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel tudunk előrukkolni. 

Bízom benne, hogy elég volt ez a munka, amit a felkészülés alatt végeztünk. Nyilván ezt majd az idő dönti el, de úgy érzem, hogy sokkal többet nem tudtunk volna dolgozni a fizikális felkészültségünkön. 

Sokszor a határainkat feszegettük, ami így van rendjén. Azt gondolom, hogy jól sikerült a felkészülés, de, hogy erre a sorozatterhelésre ez mennyire lesz elég, az idővel mutatkozik csak majd meg.

Pallai hozzátette, hogy fontos lesz, hogy a sérülések elkerüljék a csapatot, mert ez nagyban befolyásolja majd az együttes teljesítményét a szezonban. Emellett pedig idén már a nemzetközi kupán is szerepel a klub, amelyet a jövőben szeretnének állandósítani, ehhez viszont a magyar bajnokságban is jól kell szerepelni évről évre.

Újra a nemzetközi porondon szerepelhet a Szolnoki Olajbányász

– Az a célunk, hogy idén tapasztalatot szerezzünk az európai porondon és minden évben kiharcoljuk a nemzetközi kupaindulást – tért ki a FIBA Európa-kupa sorozatára a csapatkapitány. 

Szolnoknak van már múltja, sőt neve is a nemzetközi kosárlabdában, hiszen azért ABA-ligában és az EuroChallenge-ben is szerepelt már a klub, ahol szép eredmények születtek.

– Nagyon jó lenne, hogy visszaállítsuk a Szolnoki Olajbányász elismertségét a nemzetközi kosárlabdában is, ehhez nyilván arra van szükség, hogy a magyar bajnokságban is jól teljesítsen a csapat. Nagyon erős csoportba kerültünk és úgy gondolom, hogy ha ezek a csapatok ellen győzünk vagy akár jó játékkal becsúszik egy vereség is, azzal ki tudjuk vívni a többi ország, többi csapat a tiszteletét is.

A Szolnoki Olajbányász edzőmeccseinek eredményei:

  • NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Duna Aszfalt-DTKH KTE 90–60
  • NHSZ-Szolnoki Olajbányász–CSM Oradea(román) 70–77
  • NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Spisská Rytierni Nova Ves (szlovák) 69–71
  • NHSZ-Szolnoki Olajbányász–BC Prievidza (szlovák) 69–78
  • BK KVIS Pardubice (cseh)–NHSZ-Szolnoki Olajbányász 78–68
  • Spisski Rytieri (szlovák)–NHSZ-Szolnoki Olajbányász 78–92
  • GKK Sibenka (horvát)–NHSZ-Szolnoki Olajbányász 72–85
  • KK Kvarner Rijeka (horvát)–NHSZ-Szolnoki Olajbányász 67–91
  • NHSZ-Szolnoki Olajbányász–DEAC 70–80
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában