Összefogás

2024.09.04. 07:00

Közadakozásból újjáépítették a baleset következtében összedőlt kőkeresztet Jászapátin – videóval

A Jászapáti és Jászkisér között található határkereszt néhány hónappal ezelőtt egy baleset következtében ledőlt és teljesen összetört. Közadakozásból sikerült újjáépíteni a kőkeresztet, melyet kedden délután ünnepélyes keretek között adtak át.

Illés Anita

Közadakozásból épült újjá az 1979-ben állított jászkiséri úti kőkereszt, mely idén tavasszal egy baleset következtében összetört. 

kőkereszt
Szeptember 3-án átadták és felszentelték a közadakozásból újjáépített jászkiséri úti kőkeresztet 
Fotó: Pesti József

Több mint harminc család összefogásával épült újjá a kőkereszt Jászapáti határában 

Az eseményen ifj. Pócs János alpolgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a kőkereszt újjáépítéséhez. 

– Több mint harminc család vállalta az új kereszt költségeit. Ahogy korábban közadakozásból épült meg a ravatalozó, a templom előtt a Szent István és Gizella szobor, valósult meg a kálvária felújítása, úgy most is adományokból épült meg az új kereszt, melyet Vajas János kőfaragó készített. Ezzel az összefogással példát mutatunk, hogy kiállunk a kereszténység és az Istenbe vetett hitünk mellett. Példát mutatunk és megőrizzük elődeink hagyatékát és örökségét – fogalmazott ifj. Pócs János, aki felkarolta a határkereszt újjáépítését. 

Farkas Ferenc polgármester köszöntőjében a út menti feszületek szakrális jelentőségével kapcsolatban kiemelte: az elmúlt évszázadokban sok esetben a családok a jó Isten tiszteletére, birtokuk védelmére állították a földek végére a kőkereszteket, melyek a lelki eligazodást is szolgálják. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között Pócs János országgyűlési képviselő is. Az Isten dicsősége újjáépített kőkeresztet a leleplezést követően Kocsis Sándor és Ivancsó István plébánosok szentelték fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában