Tisza-tavi finomságok

2024.09.15. 11:25

Vége van a nyárnak, mutatjuk, hogyan teljesítettek a jászkunsági vendéglátóhelyek

Eredményesen zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A két hónapos vizsgálatsorozat során tucatnyi célterületen mintegy 1200 egységet, valamint csaknem 1500 terméktételt vizsgáltak az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. A Jászkunságban is voltak ellenőrzések, a legnépszerűbb térség, a Tisza-tó és környéke volt a „célpont”. A döntően pozitív eredmények és a feltárt hibák egyaránt mutatják az élelmiszerbiztonságért végzett munka sikerét és szükségességét.

Rimóczi Ágnes

Szezonális termékeket, vendéglátóhelyeket, strandbüféket, street food-okat, valamint nyári táborokat vizsgált a hatóság a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés keretében. Idén a Futball EB sátras-szurkolói rendezvények szolgáltatóit is fokozottan figyelték a szakemberek.

ellenőrzés, lángos
A nyári szezonális ellenőrzések során természetesen górcső alá került a sokak kedvenc strandcsemegéje, a lángos is
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

Az átfogó vizsgálatokat a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal irányításával. A felügyelők grillsajtokat, alkoholos italokat, növényvédő szereket, továbbá macskáknak szánt, külső élősködők elleni készítményeket szintén górcső alá vettek. Az őstermelők szabályszerű működésének, valamin a szezon slágertermékének számító görögdinnye forgalmazásának ellenőrzése sem maradhatott el, és a nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyeltek a szakemberek.

Lássuk, mit tapasztaltak a szakemberek a Tisza-tónál?

Az idei első célterület a Tisza-tónál üzemelő vendéglátó egységek voltak, ahol a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló eredményeket tapasztaltak az ellenőrök. 

Mindössze 51 kilogramm terméket vontak ki a forgalomból, és két esetben indítottak eljárást.

Ahogy arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk: a vizsgálatok középpontjában – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az eredmények összességében pozitívak voltak és a tavalyi ellenőrzéshez képest javuló tendenciát mutatnak.
– Az ellenőrzött egységek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők. Többek között míg a 2023-as év ellenőrzései során jellemző szabálytalanság volt a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya, addig az idei évben már kevesebb hiba fordult elő ezzel kapcsolatban – adták hírül a tapasztalatok ismeretében a Nébih szakemberei.

A görögdinnye forgalmazók jól szerepeltek az ellenőrzéseken

A két hónapos akció során az ellenőrzések nyomán egyébként országosan 135 eljárás indult és 8 millió forint bírságot szabtak ki. – A tapasztalatokat azt mutatják, hogy a görögdinnye forgalmazók, valamint a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói kifejezetten jól szerepeltek a hatósági ellenőrzések alkalmával. Nem úgy a strandbüfék és street food szolgáltatók, akik körében a szakemberek többféle hibát tapasztaltak – tudatták a Nébih illetékesei. A részletek között elárulták:

  • többek között lejárt termékeket és hiányos higiéniai feltételeket tártak fel,
  • valamint több esetben problémás volt az alapanyagok tárolása, nyomonkövetése
  • és a dolgozók egészségügyi alkalmassága is.

Az ellenőrzött termékek közül az alkoholos italok, a grillsajtok, a növényvédő szerek, valamint a macskáknak szánt spot-on-ok esetében is elmondható, hogy kevés, és csak kisebb súlyú hibát tártak fel a szakemberek.

Összegzésként megtudtuk: 

a nyár folyamán végrehajtott széleskörű akció ‒ az egész éves munkát kiegészítve ‒ jelentősen hozzájárult a fogyasztók érdekeit szolgáló stabil élelmiszerbiztonsághoz.

 A valamennyi célterületen és termékkörnél jellemzően jó értékeléssel záruló, ugyanakkor szankciókat is eredményező ellenőrzés-sorozat jól szemlélteti a hatósági munka jelentőségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában