Szentmise

2024.08.01. 16:00

Vastapssal, közös énekkel búcsúztak a hívek dr. Novák István plébánostól

Július 28-án tartotta utolsó jászberényi szentmiséjét dr. Novák István főszékesegyházi kanonok. A plébános az egri érsek döntése értelmében augusztus elsejétől Mezőkövesden folytatja szolgálatát.

Illés Anita

Dr. Novák István főszékesegyházi kanonok, plébános, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem delegált általános rektorhelyettese július 28-án a Barátok templomában tartott szentmisén búcsúzott a hívektől. Jó szívvel gondolt vissza az elmúlt tizenöt évre és reményét fejezte ki, hogy az egyházközség összetartása, a közösségi egység a hívek és az új plébános között a jövőben is megmarad.

plébános
Dr. Novák István plébános a jászberényi Barátok templomában tartott szentmisén elköszönt a hívektől
Fotó: Pesti József

Dr. Novák István plébános kinyitotta a hívek számára a világot

– Köszönetet mondunk az itt töltött tizenöt évért, amit egyházközségünkben plébánosként szolgált. Visszanézve szinte hihetetlennek látjuk, hogy milyen gyorsan elszállt ez a tizenöt év és hogy mennyi mindent ért el a közösség dr. Novák István irányítása alatt. Egy fiatal, lendületes, céltudatos lelkipásztor érkezett hozzánk tizenöt évvel ezelőtt és egy igazi érett, határozott, energikus, erős és kiteljesedett vezető távozik most – búcsúzott a közösség nevében Lantos Tiborné.

Az egyházközség volt világi elnöke az elmúlt időszak fontosabb történései között említette, hogy kívül-belül megújult a templom és már két új diakónus is szolgál benne. Dr. Novák István a ferences hagyományokat ápolta, méltóképpen ünnepelték a búcsúkat, az egyházi ünnepeket. A kedvelt plébános közösséget épített a diákokból, pedagógusokból, ministránsokból, zarándokokból és a hívekből. Jó szó esteket, jótékonysági bálokat szervezett. Kinyitotta a hívek számára a világot, zarándokutakat szervezett, mely során a közösség tagjai eljutottak többek között Erdélybe, Litvániába, Spanyolországba, Izraelbe, Palesztinába és Jordániába is.

Lantos Tiborné kiemelte, hogy dr. Novák István plébános új látásmódot, új szemléletet, új szokásokat, új lendületet és energiát adott. Megtanította, hogy mit jelent a modern korban hívőnek lenni és azt is, hogyan kell egy közösség életében nyomot hagyni. A szentmise végén a hívek közös énekkel és vastapssal köszönték meg dr. Novák István munkáját, aki augusztus elsejétől Mezőkövesden, a Szent László templomban folytatja papi szolgálatát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában